Izbori u Lici

Dalija Orešković: ‘Znali smo da nam neće prihvatiti listu, ali smo željeli poslati poruku’

Marin Smolčić



Prema podacima Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) u Gospiću je noćas do 24 sata zaprimljeno ukupno 10 kandidacijskih lista za prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Izbori su najavljeni za nedjelju, 10. ožujka.


Predsjednica ŽIP-a  Milka Vraneš izvjestila je javnost kako su sve liste pravovaljane te će biti objavljene u roku od 48 sati od njihove predaje ovome nadležnom tijelu. Na 10 kandidacijskih lista nalazi se ukupno 310 kadidata koji će tražiti svoje mjesto među 31. mandatom Županijske skupštine. Kandidacijske liste dostavili su: Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS, nositelj Milan Uzelac), grupa Birača (nositelj Darko Milinović), Socijaldemokratska partija Hrvatske” (SDP, nositelj Tomislav Zrinski), Živi zid (nositelj Rade Jug), Bandić Milan 365 stranka rada i solidarnosti (nositeljica Danijela Bogić), grupa Birača  (nositelj Ante Dabo), HSLS-HNS (nositelj Ante Franić), Koalicijska lista HDZ-HSU-HSP AS-HSS-HBS (nositelj Marijan Kustić), HSP (nositelj Karlo Starčević) te Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti (START, s nositeljem Josipom Milinkovićem). Od ustanovljavanja županija ovo je najveći broj kandidacijskih lista za izbore u Ličko-senjskoj županiji.


Na izbore za članove Županijske skupštine izlazi gotovo 44 tisuće birača koji će svoje povjerenje budućim vijećnicima dati na 119 biračkih mjesta.




Zaprimanje liste stranke START ne znači, međutim, da će ona na kraju biti i potvrđena i da će se stranka Dalije Orešković naći na predstojećim izborima. 


Orešković je u izjavi za Novi list potvrdila kako su u START-u toga bili svjesni otpočetka, ali su htjeli poslati poruku da je stranka prisutna u Lici i da je u stanju izaći na izbore. Također, očekuju da bi vrlo brzo moglo doći i do još jednih ličkih izbora – onih za novog župana. 


Iza svega stoji pravna začkoljica – START je kao stranka registriran 14. veljače, dok su izbori raspisani 7. veljače. Dosad su odluke Vlade o raspisivanju zbora stupale na snagu 7 ili 14 dana nakon donošenja, a ovaj put istog dana – dok još START, dakle, nije bio registriran. 


– Onemogućeni smo da kao stranka sudjelujemo na ovim izborima, ali smo pokazali smo da smo spremni raditi promjene. Želimo ukazati da je Lika težak teren, ljudi su preplašeni, na neki način i ucijenjeni, oni su taoci situacije i jedne te iste političke opcije na vrhu hranidbenog lanca, otkako je samostalne države, te je nama ovdje bitno ojačati ljudima samopouzdanje i svijest o nužnosti promjena, dodala je Orešković.