Susret u Zagrebu

Dalić i posebna izaslanica State Departmenta: LNG terminal na Krku od strateške važnosti

Hina

Martina Dalić, Foto: D. JELINEK

Martina Dalić, Foto: D. JELINEK

Sugovornice su se usuglasile da će Hrvatska kroz taj projekt osigurati posebno mjesto na energetskoj karti Europe, čime bi postala energetsko čvorište Europske unije, zaključuje se u priopćenju



Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i posebna izaslanica i koordinatorica za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta Sue Saarnio u ponedjeljak su ocijenile da je projekt LNG terminala na otoku Krku od strateške važnosti.


Kako su izvijestili iz Ministarstva, Dalić i Saarnio su na sastanku razgovarale o međunarodnom položaju Republike Hrvatske u kontekstu hrvatske i europske energetske sigurnosti, pri čemu je poseban naglasak stavljen na projekt LNG terminala na otoku Krku, a obje strane su se složile kako je riječ o strateškom projektu Republike Hrvatske, kao i cijele Europe.


Pritom, Dalić je potvrdila odlučnost da se nastavi s izgradnjom terminala koji će »značajno doprinijeti diversifikaciji dobavnih pravaca i povećanju sigurnosti opskrbe Europe plinom, ali i omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata u ovom području«.




U vezi s tim najavila je i skoro donošenje posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane za LNG terminal.


Sugovornice su se usuglasile da će Hrvatska kroz taj projekt osigurati posebno mjesto na energetskoj karti Europe, čime bi postala energetsko čvorište Europske unije, zaključuje se u priopćenju.


Inače, Vlada je početkom veljače projekt LNG terminala na otoku Krku proglasila strateškim investicijskim projektom u svim fazama razvoja i realizacije, što znači u obje planirane faze – i plutajućeg i kopnenog terminala.


EU sporazumom o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju LNG-terminala, koji je potpisan u prosincu prošle godine, za taj projekt Hrvatskoj je dodijeljeno iz EU-a više od 101 milijun eura.