Reakcija na SDP-ove zahtjeve

Dalić: Vjerovnici imaju glavnu riječ o Agrokoru, SDP-ova inicijativa je promašena

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Na zamolbu novinara za komentar SDP-ove najave da će predložiti promjene »lex Agrokora« pri čemu najavljuju da će te izmjene biti usmjerene zaštiti imovine i radnika odnosno većoj ulozi države odnosno Sabora, kojemu bi izvanredni povjerenik trebao podnositi izvještaj o konačnom restrukturiranju, te većem utjecaju sudova u oblikovanju vjerovničkog vijeća, Dalić je podsjetila na prošlotjednu raspravu o povjerenju Vladi koju je potaknuo SDP

ZAGREB Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u ponedjeljak je izjavila da glavnu riječ u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom vode vjerovnici i da tako i treba biti, odbacivši zahtjeve SDP-a za širom ulogom države.  

Na zamolbu novinara za komentar SDP-ove najave da će predložiti promjene »lex Agrokora« pri čemu najavljuju da će te izmjene biti usmjerene zaštiti imovine i radnika odnosno većoj ulozi države odnosno Sabora, kojemu bi izvanredni povjerenik trebao podnositi izvještaj o konačnom restrukturiranju, te većem utjecaju sudova u oblikovanju vjerovničkog vijeća, Dalić je podsjetila na prošlotjednu raspravu o povjerenju Vladi koju je potaknuo SDP.


Radnici nemaju tražbine


 Vlada je tijekom te rasprave pokazala da za svoje postupke oko Agrokora ima čvrste argumente, rekla je Dalić nakon predstavljanja Bijele knjige Udruženja stranih investitora u Hrvatskoj.


 Dodala je da sve dosadašnje SDP-ove neuspjele inicijative pokazuju koliko i kako ta stranka pridonosi razrješavanju toga iznimno teškog gospodarskog problema, tj. da pridonosi na destruktivan način.




 Dalić ističe da su dugovi koje je stvorila bivša Agrokorova uprava zapravo potraživanja koja imaju vjerovnici pa oni stoga vode glavnu riječ i odobravaju sve važnije odluke izvanrednog povjerenika. Tako je u svim modernim pravnim sustavima, pri čemu vlada osigurava normativni okvir za njihov dogovor, rekla je Dalić.


 Potpredsjednica Vlade naglašava i da Agrokorovi radnici nemaju tražbine, jer su one isplaćene na samom početku izvanredne uprave.


Mueller (RBA): Svi koji su preuzeli obveze trebali bi se po tome ponašati


 Predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria (RBA) Michael Georg Mueller, odgovarajući na upit novinara o zahtjevima dobavljača koji u pregovorima o nagodbi u Agrokoru ne žele veći otpis svojih potraživanja od 15 posto, izjavio je kako već dugo traju rasprave oko otpisa potraživanja te da ima različitih ideja koliko tko treba otpisati.


 »Prvo i osnovno je da svi oni koji su preuzeli određene obveze, mislim da su znali koje obveze preuzimaju i trebali bi se po tome ponašati«, istaknuo je.


 Drugo je da postoje određene tvrtke koje su zbog problema s Agrokorom »došle u financijske probleme s poslovanjem«, a u takvim su slučajevima, kaže Mueller, »banke uvijek vrlo fleksibilne«.


 »Banke tu rade po principu da sa svakim našim klijentom sjednemo i vidimo što može, što ima smisla, što može podnijeti. Mislim da je puno pametnije da mi to radimo ‘tailor-made’, što znači za svakog pojedinačno, nego da pričamo o generalnom otpisu, jer nije kod svakog situacija ista«, rekao je Mueller.