Predsjednik HVIDRA-e

Đakić proziva Odvjetništvo zbog Pupovca: HVIDRA je, kaže, nezadovoljna sporošću njihovog rada i pita – kad će rezultati izvida

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Taj članak Kaznenog zakona spominje se u političkoj i medijskoj javnosti u kontekstu nedavnih izjava predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je u intervjuu sarajevskim medijima usporedio sadašnju Hrvatsku s NDH, a u ljubljanskom "Delu" je rekao kako se u hrvatskom društvu godinama "generira ideologija mržnje".



MAKARSKA – Predsjednik HVIDR-e i saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić izjavio je danas kako u HVIDR-i postoji nezadovoljstvo sporošću rada Državnog odvjetništva na izvidima u vezi članka 349. Kaznenog zakona i u vezi procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina.


O tome se raspravljao i na sastanku HVIDR-e u petak navečer u Makarskoj.


“Na sinoćnjem sastanku izraženo je nezadovoljstvo sporošću rada DORH-a na izvidu u vezi članka 349. Kaznenog zakona te su diskutanti pitali – hoće li DORH uskoro objaviti rezultate tog izvida”, izjavio je za Hinu Josip Đakić koji je u Makarskoj na 25. svehrvatskom športskom natjecanju invalida Domovinskog rata.




Taj članak Kaznenog zakona spominje se u političkoj i medijskoj javnosti u kontekstu nedavnih izjava predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je u intervjuu sarajevskim medijima usporedio sadašnju Hrvatsku s NDH, a u ljubljanskom “Delu” je rekao kako se u hrvatskom društvu godinama “generira ideologija mržnje”.


Novi sastanak HVIDR-e slijedeći tjedan


Članak 349. Kaznenog zakona odnosi se na povredu ugleda Republike Hrvatske i u njemu se navodi: “Tko javno izvrgne ruglu ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kaznit će se zatvorskom kaznom do jedne godine”.


Po Đakićevim riječima, na sastanku HVIDR-e u Makarskoj izraženo je i “nezadovoljstvo sporošću aktivnosti DORH-a u vezi procesuiranja kaznenih djela ratnog zločina”.


“Planirali smo slijedećeg tjedna održati novi sastanak HVIDR-e na kojem ćemo razmotriti naše daljnje korake”, rekao je Đakić. Dodao je kako je na sinoćnjem radnom sastanku bilo 40-ak nazočnih odnosno to je bio sastanak s predsjednicima županijskih odbora HVIDR-e te Predsjedništvo, članovi Nadzornog odbora i Suda časti HVIDR-e.


Na otvaranju 25. svehrvatskih športskih natjecanja invalida Domovinskog rata u petak u Makarskoj Đakić je poručio kako “oni koji vrijeđaju zaslužuju sudski progon”.