Težak napad

Đakić optužuje Povjerenstvo: »Digla se hajka na predsjednicu da bi se zaštitio dužnosnik Kukuriku koalicije«

Zlatko Crnčec

Ilustracija

Ilustracija

Novac iz kampanje je dala bivšoj stranci i tu ne postoji sukob interesa. Povjerenstvo želi raspraviti to što je predsjednica aktivno odlučivala kome će novac uplatiti, te nazočila uručivanju donacije. I to je sada krimen, kaže Đakić



ZAGREB Zastupnik HDZ-a Josip Đakić (HDZ) rekao je danas u Saboru da je moguće da nije slučajno to što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošle godine pokrenulo postupak protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović kako bi se medijski prikrila činjenica da je zaprimljena prijava protiv visokog dužnosnika tada vladajuće Kukuriku koalicije.


– Novac iz kampanje je dala bivšoj stranci i tu ne postoji sukob interesa. Povjerenstvo želi raspraviti to što je predsjednica aktivno odlučivala kome će novac uplatiti, te nazočila uručivanju donacije. I to je sada krimen. Krimen koji zapravo nije opisan kako je to utjecala. Jedan nadasve humani predsjedničin potez pretvorio se u hajku i to baš na dan kad se na Povjerenstvu zaprimila prijava protiv jednog visokog državnog dužnosnika. Čini se da je ovaj slučaj zamračio onaj kako ne bi bio javno eksponiran, rekao je Đakić tijekom rasprave o Izvješću Povjerenstva za 2014. Grabar-Kitarović je sredstva za naknadu izbornih troškova predsjedničke kampanje donirala u humanitarne svrhe, ali preko HDZ-a kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je da predsjednica nije dobro reagirala kada se javno suprotstavila odluci Povjerenstva tvrdeći da takve odluke nisu u njegovoj nadležnosti.


– Time sa šalje loša poruka da postoje dodirljivi i nedodirljivi. Ukoliko se pokaže da je postupak pokrenut bez osnove i da neće biti negativnih zaključaka ili sankcija to će biti najbolja obrana institucije predsjednice države. Ako je predsjednica već htjela donirati preko posrednika mogla ga je naći među nepolitičkim organizacijama, na primjer humanitarnim, rekao je Richembergh.




Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je da je u ovom predmetu donesena samo odluka o pokretanju postupka.


– Ni jedan drugi komentar ne mogu dati jer je postupak u tijeku, rekla je Orešković. Inače, sve su stranke jučer ishvalile rad Povjerenstva, te naglasili potrebu dorade Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te njegovog usuglašavanja s nekim drugim zakonima. Orešković je naglasila da postojećim Zakonom nije obuhvaćen dio dužnosnika uz čije je obnašanje povezan visok korupcijski rizik.