Loše za pušače, dobro za proračun

DVIJE KUNE PO KUTIJI Cigarete su skuplje, ali ceh će osim pušača platiti i – trgovci

Bojana Mrvoš Pavić

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Kako su nove trošarine na cigarete na snagu stupile u ponedjeljak, danak su državi platili i trgovci koji su tog, 3. prosinca morali popisati svoje zalihe cigareta s plaćenim starim trošarinama i na njih u roku osam dana državi platiti razliku do novih trošarinskih iznosa



ZAGREB S jučerašnjim su danom, što je loša vijest za pušače, ali dobra za njihovo zdravlje i državni proračun, poskupjele cigarete, do dvije kune po kutiji. Kako su nove trošarine na cigarete, međutim, na snagu stupile u ponedjeljak, danak su državi platili i trgovci, koji su tog, 3. prosinca morali popisati svoje zalihe cigareta s plaćenim starim trošarinama i na njih u roku od osam dana državi platiti razliku do novih trošarinskih iznosa. Kako su u ta tri dana, do jučerašnjeg poskupljenja, cigarete sa zaliha morali prodavati po starim cijenama, podmirivanje razlike u trošarini im je stvorilo trošak.


– To se događalo i prije prilikom dizanja trošarina na cigarete pa sam tako zadnji put na tome zabilježila gubitak od oko pet tisuća kuna, dakle nimalo sitan novac. Koliki će trošak to biti ovaj put, za ova tri dana, još ne znam – požalila se našem listu jedna trgovkinja u Gorskom kotaru.


Poslovna politika


Cigarete na zalihama je kupila, dodaje, po starim trošarinama, a onda morala, prije poskupljenja, podmiriti razliku do novih trošarina.




– Ilustrativno, to je kao da potrošač kupi cipele i na njih plati PDV od 25 posto, ali onda država taj PDV za mjesec dana digne na 35 posto, i od potrošača zatraži da podmiri razliku – napominje trgovkinja.


– Vlada gleda kako namiriti državnu blagajnu, no ovakvim ad hoc, nepromišljenim potezima, naštetiti može nekim drugim blagajnama. Svakako da će trgovci na ovome zabilježiti neki gubitak, koji je onda jako teško nadoknaditi – ističe predsjednik Ceha trgovaca Mladen Malta.


U HGK odgovaraju kako su zalihe cigareta dio poslovne politike između trgovaca i proizvođača/distributera cigareta i duhanskih proizvoda, odnosno kako stanje na zalihama nije moguće procijeniti jer je riječ o poslovnoj tajni između dviju ugovorenih strana.


– Nova Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje stupila je na snagu 3. prosinca. Trošarinski obveznici na temelju ove uredbe imaju određene obveze, a između ostalih, dužni su popisati zalihe cigareta s početkom 3. prosinca. Isto tako, obveznici su taj isti zapisnik s razlikom obračuna trošarine dužni dostaviti putem aplikacije e-trošarine. Povećanje maloprodajnih cijena stupilo je 6. prosinca 2018. – odgovaraju iz HGK. Vladinom je uredbom specifična trošarina povećana s 310 na 335 kuna za tisuću komada cigareta, dok je proporcionalna trošarina ostala ista, 34 posto od maloprodajne cijene. Minimalna je trošarina sa 696, povećana na 755 kuna za tisuću cigareta.

Neravnopravan tretman


Hrvatska obrtnička komora jučer je reagirala i na, kako kaže, »neravnopravan tretman svojih članova« u izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak.


– Najava o povećanju prigodne nagrade s 2.500 na 7.500 kuna od 1. prosinca ove godine nije se ostvarila, već su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, što je protivno Ustavu koji jamči jednak tretman svim gospodarstvenicima na tržištu – stoji u priopćenju HOK-a.


Vlada je, kažu, poslodavcima omogućila neoporezivo isplatiti pet tisuća kuna nagrade zaposlenicima za radne rezultate, dodatnu plaću, dodatak uz mjesečnu plaću i slično. Samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne i sami sebi. Odnosno, poručuju iz HOK-a, obrtnik će biti u mogućnosti neoporezivo nagraditi svoje radnike, ali mu nije dopušteno nagraditi i samoga sebe.


– Hrvatska obrtnička komora smatra neprihvatljivim da se na ovakav način oštete obrtnici, koji svojim radom ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i generiraju radna mjesta. Za više od 83.000 članica i članova HOK-a promjene koje trebaju predstavljati dodatni poticaj obrtništvu, unijele su diskriminaciju i postale izvor nezadovoljstva – poručuju iz Obrtničke komore, odakle su Vladi uputili zahtjev za žurnom izmjenom pravilnika.