Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
U Brazilu

''DUHOVNO LIJEČENJE'' NAPADIMA Dvjesto žena optužilo vidovnjaka za seksualna zlostavljanja

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 11. prosinac 2018. u 19:28 2018-12-11T19:28:00+01:00

 Dvjesto žena podnijelo je posljednjih dana tužbe protiv brazilskog vidovnjaka Joao de Deusa zbog seksualnih zlostavljanja, otkrile su lokalne vlasti.
Tužiteljstvo Goiasa u državi Brazil gdje Joao de Deus prima pacijente, u gradu Abadiania, stotinjak kilometara od Brazilije, primilo je u utorak 78 tužbi žena koje tvrde da su njegove žrtve.

Brojne tužbe su stigle i u druge države, a državna odvjetnica u Sao Paulu je rekla za nekoliko brazilskih medija da se lokalnom tužiteljstvu obratilo više od 200 žena u vezi njegovih seksualnih napada.
Ta lavina optužbi je uslijedila nakon što je u petak jedna nizozemska koreografkinja Zahira Leeneke Masu na TV Globo svjedočila da ju je silovao Joa Teixeira de Faria (76), poznatiji pod pseudonimom Joao de Deus.
Brojne žene su svjedočile, često anonimno o seksualnim zlostavljanjima tijekom »duhovnog izliječenja«.

Ti napadi koji traju od 2010. su se odvijali u hramu Casa de Dom Inácio de Loyola, koji svakog tjedna posjećuju tisuće ljudi iz cijelog svijeta.
Državno odvjetništvo Goiasa je navelo da bi žene koje su bile njegove žrtve sljedećih dana trebale primiti podršku psihološke ćelije, prije prikupljanja svih svjedočanstava.
Odvjetnik optuženoga Alberto Toron je od izbijanja skandala nekoliko puta ponovio da njegov klijent odlučno poriče sve optužbe.
Reputacija vidovnjaka je prešla granice Brazila, a tijekom 2012. ga je posjetila američka tv-zvijezda Oprah Winfrey.
Posjetila su ga i tri posljednja brazilska predsjednika: Luis Inacio Lula da Silva (2003-2010), Dilma Rousseff (2011 -2016), oboje oboljeli od raka i sadašnji predsjednik Michel Temer koji ga je posjetio prije operacije prostate.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.