Koronakriza

DRŽAVNA POMOĆ Marić: 8.800 zahtjeva za odgodom; dug veći od 200 kn automatski ne diskvalificira

Hina

foto: REUTERS/Antonio Bronic

foto: REUTERS/Antonio Bronic

"Dakle, obročna otplata do 24 mjeseca kao upravni ugovor, uredne platiše i po upravnom ugovoru, uredne platiše i po predstečajnim nagodbama i nekim drugim stvarima se kvalificiraju", naglašava Marić.



ZAGREB – Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je do popodnevnih sati u četvrtak zaprimljeno oko 8.800 zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja, kao i da oni s poreznim dugom većim od 200 kuna nisu automatski diskvalificirani od primjene te mjere.


Jedan dio zahtjeva već je implementiran, to jest odobren, a Porezna uprava maksimalno predano radi na zahtjevima, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija u izjavi za novinare nakon sjednice Vlade.


Napominje da uvjete za korištenje mjere ispunjavaju uredne porezne platiše, kojih je vjerojatno tek nešto manje od 90 posto.




Ako netko u ovom trenutno ima porezni dug veći od 200 kuna, on nije automatski diskvalificran, rekao je Marić, objašnjavajući da takvi, po postojećem zakonodavstvu, imaju na raspolaganju upravni ugovor, nevezano za situaciju oko koronavirusa.


“Dakle, obročna otplata do 24 mjeseca kao upravni ugovor, uredne platiše i po upravnom ugovoru, uredne platiše i po predstečajnim nagodbama i nekim drugim stvarima se kvalificiraju”, naglašava Marić.


Napominje da je Porezna uprava oformila posebnu stranicu na svom sučelju upravo s uputama o mjeri odgode poreznih davanja.


Dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, kojima je regulirana i mjera odgode plaćanja poreznih davanja stupile su na snagu prekjučer, a Marić kaže kako su u prvom danu zaprimili oko 200 pitanja o toj mjeri.


Najbolje adrese za porezna pitanja sustav eGrađani, podstranica Porezne uprave “Covid.-19”, a tu je i segment “pišite nam”, rekao je dodajući kako će nastojati što prije odgovoriti na pitanja.


Tražimo sve moguće izvore likvidnosti


Marić je novinarima izjavio da se radi na osiguranju što je moguće više razine likvidnosti za osiguranje funkcioniranja i gospodarstva i društva, a tako i samog proračuna, koji je integralni dio cijele te priče.


“U ovim okolnostima varijabla proračunskog rezultata, fiskalne politike, deficita ove ili one visine, nije priorietna ili primarna”, kaže Marić te ističe da se u ovom trenutku razmatraju svi mogući izvori likvidnosti koji jesu ili mogu biti na raspolaganju.


Trenutno je primarni fokus na domaćim izvorima, s obzirom da oni u najkraćem roku mogu pružiti likvidnost, no razmatraju se i izvori od međunarodnih financijskih institucija, za što je, napominje, ipak potrebno neko vrijeme.


Kada je, pak, riječ o međunarodnim tržištima kapitala, Marić kaže da su ona trenutno značajno naklonjenija prema zemljama članicama eurozone.


Za saniranje šteta od posljedica potresa, u kojem je oštećeno i Ministarstvo financija, ministar financija ističe kako će se također morati konzultirati svi mogući izvori financiranja.


Iako procjene nisu gotove, smatra da će za sanaciju šteta, osim velikih financijskih sredstava, trebati i dulji niz godina.


Radimo i na drugim mjerama


Upitan o traženjima niza udruga i inicijativa da se poduzetnici, umjesto odgode, oslobode plaćanja poreza i doprinosa za vrijeme trajanja krize, Marić je kazao da je spreman na dijalog, da donesene gospodarske mjere Vlade predstavljaju prvi set te da su “duboko svjesni” da te mjere neće biti u potpunosti dovoljne, pa se trenutno radi i na drugim mjerama.


Druge mjere koje će uslijediti sagledati će i efekte ovih sadašnjih, ali isto tako kako se stvari budu razvijale te ovisno o dubini, duljini i jačini same krize, kako u zdravstvenom tako i gospodarskom smislu, naravno da ćemo izlaziti s dodatnim mjerama, ističe Marić.


Osim odgoda plaćanja poreza i javnih davanja, Marić kaže da je poduzetnicima potrebna i svježa likvidnost, pa bi tako trebala zaživjeti i “jeftina kreditna sredstva”, pri čemu se, osim HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, računa i na komercijalne banke.


Poručuje da nije vrijeme za disonantne tonove te kako se svi moramo nalaziti na “istom brodu”, što ne znači da se svi moraju sa svima u svemu slagati. “Razumijevanje funkcioniranja poduzetništva je izuzetno važno, ali ne možemo zanemariti i funkcioniranje društva u cjelini”, rekao je Marić.


Smatra da odgoda ili oprost davanja u ovom trenutku nisu ključna odrednica, jer u oba slučaja poduzetnici i porezni obveznici trenutno nemaju dodatan likvidonosni šok. “Što će se dalje događati, o tome ćemo razgovarati”, dodaje Marić.


Kada je u pitanju rashodna strana proračuna, ministar financija kaže da isključivo usredotočeni na nužne rashode za funkcioniranje države, pri čemu se ne mogu zanemariti povećane potrebe u zdravstvu i tu se mora učiniti sve da ne potrebna sredstva pronađu i da ništa ne manjka.