Svježa alternativa

DRUGA OPCIJA NAJVEĆE MANJINE Demokratski savez Srba ruši dominaciju Pupovčevog SDSS-a

Zlatko Crnčec

Milorad Pupovac i Jovica Radmanović / NL Arhiva

Milorad Pupovac i Jovica Radmanović / NL Arhiva

Predsjednik DSS-a Jovica Radmanović kaže da su u DSS-u prepoznali »nerad i nebrigu SDSS-a za srpsku zajednicu. SDSS nije dorastao tom važnom zadatku. Na nacionalnom nivou nemaju dosljedan stav, ne zastupaju realne srpske interese, te je njihovo zastupanje postalo deklarativno«



ZAGREB – Nakon prvog kruga lokalnih izbora, ali i puna dva desetljeća monopola na političke glasove srpske nacionalne manjine, SDSS je izgubio dosad neprikosnovenu poziciju među svojom biračkom bazom. Jovica Radmanović, predsjednik Demokratskog saveza Srba (DSS), nove stranke koja također predstavlja srpsku nacionalnu manjinu i otvoreno se suprotstavlja SDSS-u, smatra da će već na sljedećim parlamentarnim izborima, ma kada oni bili, DSS osvojiti saborski mandat. Time će se, barem prema njegovim nadanjima, zaustaviti dominacija SDSS-a, stranke koju vodi Vojislav Stanimirović, a trebao bi ga, već od srpnja ove godine, zamijeniti saborski zastupnik Milorad Pupovac, siva eminencija i čovjek koji umnogome kreira politiku SDSS-a.


Proces koji traje


Riječanin Jovica Radmanović predstavlja DSS kao svježu alternativu, s naglaskom da taj proces još uvijek traje.


– Srbi u Hrvatskoj sada imaju i drugu opciju, naš DSS, i zdrava konkurencija unaprijedit će razvoj srpske zajednice, smatra Radmanović.




Naime, prvi krug lokalnih izbora donio je jedno veliko iznenađenje. U Vukovaru je kandidatkinja Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vesna Vujić izgubila izbornu utakmicu za funkciju zamjenika gradonačelnika iz redova pripadnice srpske nacionalne manjine. Vujić je dobila 45,6, a njen protivnik Srđan Milaković iz DSS-a 51,79 posto glasova.


Srđan Milaković / Foto Marko MRKONJIĆ/PIXSELL


Srđan Milaković / Foto Marko MRKONJIĆ/PIXSELL



Milaković jest aktualni dogradonačelnik, na tu je funkciju izabran 2013. godine kao kandidat SDSS-a, ali je u međuvremenu zbog sukoba s vodećim stranačkim ljudima napustio stranku, odnosno iz nje je bio izbačen. Bilo je to u listopadu 2015. godine. Milakovićevo nezadovoljstvo kulminiralo je prilikom slaganja stranačkih lista za parlamentarne izbore, a povod je bila činjenica da je, iako najjača u stranci, Vukovarsko-srijemska organizacija SDSS-a dobila samo jedno mjesto zamjenika zastupnika. Nakon toga se Milaković, zajedno sa Sinišom Ljubojevićem iz Karlovačke županije kandidirao kao nezavisni kandidat na izborima zbog čega su bili izbačeni iz stranke. Ni jedan ni drugi nisu tada prošli na izborima, ali je njihova kandidature postavila temelj za kasnije osnivanje Demokratskog saveza Srba (DSS), stranke koja je na ovim lokalnim izborima prvi puta narušila apsolutno dominaciju SDSS-a među pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.


– Pobjeda Srđana Milakovića kao kandidata DSS-a, jedne svježe političke opcije, je dokaz da kvalitetetan rad na terenu ipak može pobijediti stranačku mašineriju koja dominira već dvadeset godina. To je sigurno kraj dominacije SDSS-a, smatra Radmanović.


– Osvojili smo oko 15 vijećnika u raznim gradovima i općinama od Benkovca do Vukovara, zamjenika načelnika imamo u općini Donji Kukuruzari. Zadovoljni smo rezultatom na našim prvim lokalnim izborima, rekao je Radmanović.


Kukavičje jaje


Naime, osim Milakovića, kandidate SDSS-a porazili su oni iz DSS-a u dvije županije – Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj – na izborima za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine. U prvoj je Miroslav Grozdanić pobijedio Tihomira Aleksića, a u drugoj je Dušan Bjelajac pobijedio jakog čovjeka SDSS-a Bogdana Rkmana, predsjednika izvršnog odbora stranke.


Siniša Ljubojević / Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL


Siniša Ljubojević / Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL



Radmanović kaže da su u DSS-u prepoznali »nerad i nebrigu SDSS-a za srpsku zajednicu«.



U Karlovačkoj je županiji kandidat DSS-a Siniša Ljubojević, predsjednik Srpskog kulturno prosvjetnog društva Prosvjeta, izgubio od SDSS-ovog Mirka Martinovića.


– Bez obzira na poraz zadovoljan sam rezultatom. Izgubio sam za 102 glasa na izborima na koje je izašlo oko 1.400 birača. SDSS je obratio veliku pažnju na Karlovačku županiju pa je tako Milorad Pupovac u pratnji čak i nekih ministara iz hrvatske Vlade obilazio sva sela u Karlovačkoj županiji gdje žive Srbi. Bilo je i ovdje autobusa pa je tako u malom selu Krnjak gdje živi uglavnom malobrojno starije stanovništvo bilo preko 400 glasača, kaže Ljubojević. Dodao je da je DSS u izbore uložio minimalna sredstva pa je tako Dušan Bjelajac za kampanju u kojoj je pobijedio Rkmana utrošio tek možda tisuću kuna.


– Bjelajac je pobijedio jer su ljudi željni promjena, a pomogla mu je i činjenica da smo osnovali ogranke u puno općina u Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je Ljubojević. Dodao je da je DSS izašao na izbore za zamjenika župana u četiri županije i pobijedio u dvije.



– SDSS nije dorastao tom važnom zadatku. Na nacionalnom nivou nemaju dosljedan stav, ne zastupaju realne srpske interese, te je njihovo zastupanje postalo deklarativno, smatra Radmanović.


Međutim, ipak DSS-ova dva istaknuta člana nisu uspjela postati zamjenici župana u njihovim županijama. Tako je sam Radmanović izgubio izbore za dožupana u Primorsko-goranskoj županiji od Petra Mamule koji je bio kandidat čak šest stranaka – SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a, HSS-a i SDSS-a. Mamula je zapravo bio kandidat SDP-a, a prije četiri godine izašao je iz SDSS-a i ušao u SDP što je tada izazvalo veliki gnjev članova ove stranke koji su ga javno optuživali da je »kukavičje jaje HDZ-a u SDP-u«. Sada su stari sukobi zaboravljeni i SDSS je ovog puta podržao izbor Mamule.


Nema ugroze


SDSS je međutim i dalje najjača stranka pripadnika srpske nacionalne manjine. Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović kaže da njegovi konkurenti iz DSS-a nisu neka velika politička snaga, te da im je jedini pravi veliki uspjeh pobjeda u Vukovaru.


– Istina oni su osvojili i dva dožupana, ali smo ih mi osvojili šest. U cijeloj smo zemlji osvojili 193 vijećnička mandata, a oni samo dvadesetak. Imamo i pet dogradonačelnika, 15 načelnika i 26 zamjenika načelnika. Pa njihov je u stvari najjači čovjek Siniša Ljubojević izgubio izbore za dožupana Karlovačke županije od jednog našeg običnog člana. Što se tiče Vukovara Milaković je vjerojatno pobijedio jer je kao dosadašnji dogradonačelnik, 2013. je izabran kao naš član, bio više prepoznatljiv nego naša kandidatkinja. Ali on je tu funkciju ipak jako loše obavljao, nije uopće komunicirao ni s građanima ni s gradskim vijećnicima, rekao je Stanimirović. Dodao je da je SDSS i dalje najjača stranka koja u Hrvatskoj predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, te se ne osjećaju nimalo ugroženim od DSS-a. SDSS je pobijedio na izborima za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.


Sam Stanimirović uskoro će se povući s pozicije predsjednika SDSS-a koju obnaša sve tamo od 1997. kada je nastala ova stranka tijekom reintegracije hrvatskog Podunavlja. Istekao mu je mandat i više se ne namjerava kandidirati za predsjednika SDSS-a. Sredinom srpnja trebala bi se održati izborna skupština stranke na kojoj će se izabrani novi prvi čovjek stranke. Kako se može neslužbeno doznati jedan od ozbiljnih kandidata je i aktualni potpredsjednik SDSS-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac.