Izbori u HDZ-u

DOZNAJEMO Butkovića nagovaraju da se kandidira za šefa HDZ-a. Donio je konačnu odluku

Zlatko Crnčec

Matija HABLJAK/PIXSELL

Matija HABLJAK/PIXSELL

HDZ mora ostati stranka desnog centra, znači da se usidri u desnom centru, tamo nas je usidrio i doktor Franjo Tuđman, rekao je prije nekoliko dana Butković



Potpredsjednik HDZ-a i ministar prometa Oleg Butković neće se kandidirati za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima koje će Nacionalno vijeće stranke raspisati sljedećeg tjedna.


Tu smo informaciju dobili iz kruga bliskih Butkovićevih suradnika, a on sam je jučer bio nedostupan za komentar.


Odustajanje Butkovića od utrke za prvog čovjeka HDZ-a utjecat će na daljnju izbornu utrku budući da se u stranačkim kuloarima njega spominjalo kao jednog od mogućih protukandidata aktualnom predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću.




Oleg Butković je predsjednik HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji (PGŽ) i sigurno bi imao podršku članova HDZ-a u tom dijelu Hrvatske. Osim toga, Butkovićev rejting u cijeloj stranci je jako dobar, što se vidjelo i po tome da je na izborom Saboru HDZ-a u svibnju 2016. dobio daleko najviše glasova u izborima za potpredsjednika stranke. Butković će se kandidirati za neku drugu od visokih funkcija u HDZ-u, za zamjenika predsjednika ili za jednog od četiri potpredsjednika.


I za te funkcije po novom je stranačkom statutu predviđen model jedan član, jedan glas.


Butkovića su na kandidaturu za predsjednika stranke nagovarali njegovi najbliži suradnici, ali po svemu sudeći od toga neće biti ništa.


Prije nekoliko dana gostujući na N1 televiziji Butković je rekao da će on kao ministar u Vladi i potpredsjednik stranke sigurno odabrati stranu, i to onu za koju bude procijenio da će HDZ voditi prema pobjedi na parlamentarnim izborima, ali da to nije i jedini kriterij.


– Kriterij je i da HDZ ostane stranka desnog centra, znači da se usidri u desnom centru, tamo nas je usidrio i doktor Franjo Tuđman. Takvi smo dobivali parlamentarne izbore. To znači da smo osim desnog centra grabili i više od toga, rekao je Butković.