Bizarnost na izborima

DORH utvrdio da su kandidatkinji oduzeta 23 glasa i – obustavio postupak

Tihomir Ponoš

Sami glasači joj dojavili da su joj dali preferencijalni glas – Kristina Ikić Baniček  / N. CUTUK/PIXSELL

Sami glasači joj dojavili da su joj dali preferencijalni glas – Kristina Ikić Baniček / N. CUTUK/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo je zaključilo da nema razloga za pokretanje kaznenog postupka zbog krivotvorenja izbornog rezultata, jer su ustanovili kako se u nepribrajanju 23 osvojena preferencijalna glasa Kristini Ikić Baniček, kandidatkinji SDP-a, radi o – nenamjernom propustu



Na izborima u Hrvatskoj povremeno se događaju doista bizarni slučajevi. Moguće je da na lokalnim izborima, u drugom krugu u Splitu, više glasova dobije nekandidat Spužva Bob nego li kandidat u prvome krugu i donedavni gradonačelnik Ivo Baldasar. Moguće je i da na parlamentarnim izborima pojedini kandidat, odnosno kandidatkinja, prema zapisniku s biračkog mjesta ne osvoji niti jedan preferencijalni glas, iako ih je realno osvojila 23 i da Općinsko državno odvjetništvo zaključi da nema razloga za pokretanje kaznenog postupka zbog krivotvorenja izbornog rezultata, već da zaključi da je riječ o nenamjernom propustu.



Svoju je prijavu Kristina Ikić Baniček temeljila je na dojavi građana koji su joj dali preferencijalni glas, a koji u zapisniku o provedenim izborima nisu navedeni.


Naime, na temelju prikupljenog izbornog materijala s biračkog mjesta broj 6 Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je konstatiralo da je upisano da je kandidatkinji pod rednim brojem 5 (Kristina Ikić Baniček) na listi broj 14 (Narodna koalicija) upisano da je dobila nula preferencijalnih glasova, iako je ih, kako je ODO ustvrdio, dobila 23. Narodna koalicija na tom je biralištu osvojila 146 glasova, što znači da je Kristina Ikić Baniček zapravo osvojila 15,7 posto preferencijalnih glasova. Sisačko Općinsko državno odvjetništo da je nakon uočavanja pogreške postojala mogućnost prigovora.




Inače, prebrojavanje je organizirano tako da su članovi odbora iz HDZ-a prebrojavali preferencijalne glasove nehadezeovskih listi, a članovi drugih stranaka glasove koje je osvojila lista HDZ-a. Nehadezeovski članovi odbora izjavili su da nikome nisu namjerno pogrešno prebrojani glasovi te da nitko nije imao primjedbi na način prebrojavanja i upisa glasova u zapisnik. »Kaznenom prijavom mi je bilo bitno poslati poruku da se takve stvari više neće tolerirati i bitno mi je da smo u tome uspjeli, a od DORH-a više nisam ni očekivala«, kazala nam je Kristina Ikić Baniček.



Odbačena prijava


Ovaj drugi slučaj dogodio se Kristini Ikić Baniček, kandidatkinji SDP-a na parlamentarnim izborima u rujnu prošle godine u VI. izbornoj jedinici, odnedavno gradonačelnici Siska u drugom mandatu. Ona je uočila da na biračkom mjestu broj 6 u Sisku nije osvojila ni jedan preferencijalni glas, što je samo po sebi čudno ima li se na umu da je riječ o gradonačelnici (koja se ne preziva Baldasar), a ta je činjenica još čudnija ima li se na umu da je Ikić Baniček osvojila 25,99 posto preferencijalnih glasova u Gradu Sisku (1.912 glasova u apsolutnoj brojci) od svih kandidata Narodne koalicije. Ikić Baniček je reagirala još u rujnu prošle godine i zato što je od pojedinih birača obaviještena da su joj dali svoj preferencijalni glas, ali da DIP na svojim internetskim stranicama navodi da na tom biračkom mjestu nije dobila ni jedan glas.


Ikić Baniček je nedavno dobila rješenje sisačkog Općinskog državnog odvjetništva kojim se odbacuje njena kaznena prijava za počinjenje kaznenog djela izborne prijevare iz članka 338. Kaznenog zakona.


Ona je prijavila predsjednicu biračkog odbora Snježanu Mioković, te članove biračkog odbora Bornu Radića i Ivana Ciglara, obojicu članove HDZ-a. Općinsko državno odvjetništvo obavilo je razgovore sa svim članovima biračkog odbora, dakle i onima koji su iz SDP-a i drugih stranaka te sa zamjenikom Gradskog izbornog povjerenstva Vladimirom Medakovićem i pridruženim članom DIP-a Ivanom Radanovićem. Mioković je ustvrdila da nitko, pa ni članovi SDP-a u odboru, nisu imali primjedbi na zapisnik. Podatci o osvojenim glasovima čitani su predsjednici odbora, a ona ih je potom upisivala u zapisnik.


Nije bilo namjere


Medakovića je o sumnji Ikić Baniček obavijestio Radanović i to dva dana nakon izbora. Prethodno je Ikić Baniček o svemu obavijestila Radanovića kojemu je, pak, Medaković rekao da je istekao rok za prigovor i uputio ga da podnese prigovor, usprkos tome što je istekao rok. Radanović je Medakoviću kazao da ti glasovi Ikić Baniček u smislu njenog konačnog rezultata ne znače ništa te da će razmisliti o podnošenju prigovora.


Članak 338. Kaznenog zakona propisuje »tko dodavanjem, oduzimanjem, brisanjem glasova ili na drugi način krivotvori rezultat izbora kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina«. Iako je Općinsko državno odvjetništvo zaključilo da rezultat u zapisniku ne odgovara činjeničnom stanju, zaključilo je i da nema osnovane sumnje da bi osumnjičeni »namjerno i svjesno oduzeli, obrisali odnosno izmijenili podatke o stvarno osvojenim preferencijalnim glasovima«. ODO u rješenju dalje navodi da su »svi obavijesno ispitani članovi biračkog odbora izjavili da to nije učinjeno s namjerom jer do trenutka pristupanju brojenja osvojenih glasova nitko od prisutnih nije unaprijed znao niti je mogao znati s koje će liste iščitavati, a potom i prebrojavati glasove, niti su se o tome članovi biračkog odbora unaprijed dogovarali, već zaključuju da je to rezultat nenamjernog propusta«.


Bez tolerancije


U kratkoj izjavi za naš list Ikić Baniček je kazala da je »jako neobično da je u rješenju izrijekom napisano da se radi o greški, a ne namjeri, a većina članova biračkog odbora je iz HDZ-a ili mu je sklona«. Prema njenim saznanjima zapisnik je potpisan već ujutro, a ne navečer nakon završetka brojenja glasova, a to je učinjeno kako bi članovi biračkog odbora mogli ranije otići kući. Navela je da je to posljedica autoriteta predsjednice biračkog odbora i većine sklone HDZ-u koja je napravila pritisak, a posljedica toga je da su njoj ukradeni glasovi koji su trebali ići na njeno ime.