Pravda nakon Haaga

DORH priprema “Portal ratnih zločina”: Brammertz upozorio da i u Hrvatskoj ministri slave ratne zločince

Boris Pavelić

Govornici na današnjem početku konferencije složili su se kako je kažnjavanje ratnih zločina sve sporije a politička i društvena atmosfera za nj sve nepovoljnija, što je Serge Brammertz sažeo riječju - "nazadovanje".



Državno odvjetništvo RH priprema internetski “Portal ratnih zločina”, koji će “vrlo brzo” postati javno dostupan, najavila je danas zamjenica glavnoga državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić.


Dolmagić je “Portal ratnih zločina” najavila je dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Pravda nakon Haaga”, koju su u Zagrebu organizirali Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, Srpsko narodno vijeće, Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i Centar za tranzicijsku pravdu Sense iz Pule. Na konferenciji je sudjelovao i tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertzu, bivši glavni tužitelj Haškoga suda, te predstavnici državnih tužiteljstava Srbije te Bosne i Hercegovine.


Dolmagić nije precizirala kada bi “Portal ratnih zločina” mogao biti pokrenut, ali je kazala kako su “sve tehničke pripreme obavljene”. Taj će portal, kazala je, sadržavati osnovne informacije o ratnim zločinima i njihovome sudskom procesuiranju u Hrvatskoj. Zamjenica glavnoga državnog odvjetnika pojasnila je da će portal “voditi računa o anonimnosti”, ali nije objasnila čiji identitet neće biti objavljen. Prve informacije na tome internetskom servisu, dodala je, bit će o pravomoćno okončanim suđenjima za ratne zločine.





Govornici na današnjem početku konferencije složili su se kako je kažnjavanje ratnih zločina sve sporije a politička i društvena atmosfera za nj sve nepovoljnija, što je Serge Brammertz sažeo riječju “nazadovanje”. Ustvrdio je kako u svim zemljama bivše Jugoslavije zahvaćenima ratom “dominira negatorstvo” ratnih zločina. “Još do pred koju godinu smatrao bih nezamislivim da ministri slave ratne zločince, a unazad dvije godine to vidimo u svim zemljama, pri čemu ni Hrvatska nije iznimka. Kako možete očekivati da tužitelji odgovorno rade svoj posao, ako političari slave zločince?”, retorički je pitao Brammertz.


Saša Milošević iz Srpskoga narodnog vijeća (SNV) ustvrdio je da su “zločinci postali stupovi naših društava”. U ratom zahvaćenim državama bivše Jugoslavije postoji, kazao je Milošević, “dvostruko nepriznavanje zločina: odbijanje žrtve onih Drugih, te nepriznavanje ‘naših’ zločina”. Govorio je i o “preočitoj etničkoj pristranosti” pravosuđa u Hrvatskoj, koja ukazuje na “osvetu nad poraženima, a ne na pravdu nad pobunjenima”. “Želimo to mijenjati. Želimo odgovoriti na pitanje kako principe pravednosti staviti ispred uništavajućih nacionalističkih ciljeva”, kazao je Saša Milošević.


Zamjenica hrvatskoga glavnog državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić opovrgnula je da se u Hrvatskoj usporavaju istrage ratnih zločina, argumentirajući to podatkom prema kojemu je u protekle četiri godine broj istraga ratnih zločina u Hrvatskoj konstantno oko 25 godišnje.