U očekivanju presude

DORH odbacio Mamićeve tvrdnje o pritisku na suce, zatražit će istragu krim policije

Hina

Zdravko Mamić / Foto: D. LOVROVIĆ

Zdravko Mamić / Foto: D. LOVROVIĆ

Nadležno državno odvjetništvo, navodi DORH, od kriminalističke policije zatražit će provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navodne komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare, a samim time i sve ono što iz objave te navodne komunikacije proizlazi kako bi se provjerila sumnja u počinjenje bilo kojeg kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti



Državno odvjetništvo (DORH) u utorak je odlučno odbacilo navode o bilo kakvom pritisku na sud i članove sudskog vijeća koje je u ponedjeljak na konferenciji za novinare iznio Zdravko Mamić te najavilo da će od kriminalističke policije zatražiti provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navodne komunikacije koju je objavio Mamić.


Bivši čelnik NK Dinama ustvrdio je da su bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i Uskok pritiskali sud kako bi donio osuđujuću presudu na Županijskom sudu u Osijeku gdje se Mamiću, zajedno s njegovim bratom Zoranom i bivšim direktorom kluba Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom, sudi pod optužbom za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz kluba te štetu proračunu od 12,2 milijuna kuna. Izricanje nepravomoćne presude najavljeno je za srijedu.


DORH u priopćenju naglašava kako nema nikakvog pritiska u tom kaznenom predmetu, a niti u bilo kojem drugom kaznenom predmetu gdje je državno odvjetništvo stranka u postupku, na suce ili na bilo koje druge sudionike u postupku.




Nadležno državno odvjetništvo, navodi DORH, od kriminalističke policije zatražit će provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navodne komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare, a samim time i sve ono što iz objave te navodne komunikacije proizlazi kako bi se provjerila sumnja u počinjenje bilo kojeg kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.


DORH nema namjeru, stoji u priopćenju, komentirati sutrašnje izricanje presude niti samu presudu u konkretnom predmetu u kojem je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) stranka u postupku.


Mamić je u ponedjeljak navečer izvijestio da je u posjedu prijepisa telefonske komunikacije od subote 3. lipnja u kojima je navodno sudjelovao Cvitan, a u kojemu od jednog od članova sudskog vijeća, kojega nije imenovao, izrijekom opetovano traži osuđujuću presudu Mamiću i drugima, unatoč tome što na to nastavlja dobivati odgovor kako za takvu presudu nema dokaza.


Dio prijepisa odnosi se i na navodnu komunikaciju glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića sa Cvitanom te v.d. šeficom USKOK-a Tamarom Laptoš.


Preslike te navodne komunikacije Mamićev odvjetnik Veljko Miljević u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima predao je glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću.


Tom su prilikom dogovorili da će održati sastanak danas u jutarnjim satima, ali do njega nije došlo jer, kako poručuju iz DORH-a, za to nije bilo potrebe budući da su sve što je bilo potrebno čuli na sinoćnjoj Mamićevoj konferenciji za novinare.


U DORH-u odbacuju istinitost prikazanih »screen shotova« razgovora njihovog šefa s Cvitanom i Laptoš. »Duboko smo uvjereni da će istraga to potvrditi«, poručuje izvor iz DORH-a.