DORH: Od 3513 prijavljenih za ratni zločin 108 hrvatskih branitelja

Hina

Zagreb prednjači po broju pokrenutih postupaka protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga s ukupno 42 »slučaja«. Slijede Split s 13, Bjelovar s 10, Sisak s devet, Osijek, Rijeka i Šibenik sa po osam, Vukovar s pet, Varaždin s četiri i Karlovac s jednim pokrenutim postupkom



ZAGREB – Do kraja lipnja u Hrvatskoj su zbog ratnog zločina pokrenuti kazneni postupci protiv 3513 osoba, među kojima je i 108 pripadnika hrvatskih oružanih snaga ili tek nešto više od tri posto.


Po podatcima što ih je državno odvjetništvo objavilo na svojim internetskim stranicama u tijeku su 274 istrage, od kojih i 20 protiv hrvatskih branitelja.


Od 3513 kazneno prijavljenih od Domovinskog rata postupak je, nakon provedene istrage, obustavljen protiv 1265, a istraga je prekinuta protiv 87 osumnjičenika.




Optužnice su nakon istrage podnesene protiv 1884 osobe, a među optuženicima je i 79 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.


Od ukupna broja optuženika osuđeno je 555 osoba, među kojima je i 31 pripadnik hrvatske vojske. Oslobađajućom presudom ili prekvalifikacijom optužnice u neko drugo, uglavnom blaže kazneno djelo, završili su postupci protiv 721 optuženika, među kojima je 11 hrvatskih branitelja.


Najveći broj kaznenih postupaka, čak 781, pokrenut je u Osijeku, slijedi Bjelovar sa 645, Sisak s 387 i Vukovar s 317. Najmanje ih je pokrenuto u Varaždinu, tek osam, pa u Rijeci, 21, i Zagrebu, 45 postupaka.


No Zagreb prednjači po broju pokrenutih postupaka protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga s ukupno 42 »slučaja«. Slijede Split s 13, Bjelovar s 10, Sisak s devet, Osijek, Rijeka i Šibenik sa po osam, Vukovar s pet, Varaždin s četiri i Karlovac s jednim pokrenutim postupkom.


U najnovijim tablicama objavljenima na internetskim stranicama DORH-a nema podataka o broju ratnih zločina u kojima mogući počinitelji ili naredbodavci nisu poznati, a nisu posebno naznačeni slučajevi ratnih zločina povezanih s oslobodilačkom akcijom »Olujom« kao što je bio slučaj u travanjskoj statistici.