Sastanak s predstavnicima HUP-a

DOBRA VIJEST ZA PODUZETNIKE Horvat najavio rasterećenje poslodavaca na razini od oko milijardu kuna

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Na pitanje što će se točno ukidati i smanjivati i kakav će to konkretan utjecaj imati na poslodavce, Horvat je rekao da se trenutno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje te kako će provedbom dva akcijska plana u 2019. godini rasterećenja biti i veća, na razini od oko milijardu kuna



ZAGREB Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je, nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i nekolicine ministara s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), najavio da u idućoj godini očekuje oko milijardu kuna ukupnog rasterećenja poduzetnika.


Odgovarajući na pitanja novinara, Horvat je rekao kako je Ministarstvo gospodarstva u završnoj fazi dva akcijska plana. Jedan akcijski plan, kako je rekao, u 2019. godini će ukinuti i dokinuti veliki broj administrativnih barijera.


U drugom akcijskom planu, koji će Ministarstvo završiti zajedno s HUP-om i svim zainteresiranim stranama, namjerava se kod neporeznih davanja anulirati opterećenje koje je izravni doprinos državnom proračunu.




Na pitanje što će se točno ukidati i smanjivati i kakav će to konkretan utjecaj imati na poslodavce, Horvat je rekao da se trenutno anuliranjem administrativnih i neporeznih davanja postiže rasterećenje od oko 600 milijuna kuna godišnje te kako će provedbom dva akcijska plana u 2019. godini rasterećenja biti i veća, na razini od oko milijardu kuna.


Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izjavila je kako su na sastanku poslodavci iznijeli ono što je za njih jako bitno i što je gorući problem – nedostatak radne snage i opterećenja za gospodarstvo.


»Znači, teme koje mi propagiramo su poznate i naravno s resornim ministarstvima pokušavamo vidjeti gdje je mogući prostor u idućoj godini da do toga i dođe«, kazala je.


Upitana nedostaje li ovoj Vladi hrabrosti, Deranja je odgovorila: »Mislim da idu u dobrom pravcu, a mi bismo mu htjeli taj pravac malo ubrzati«.


Na novinarski upit misli li da Vlada treba prestati sanirati gubitaše i davati jamstva za ono što nema budućnost, Deranja je kazala da je potrebno utvrditi u kom pravcu se želimo razvijati i onda u tom pravcu ići.


»A pokrivati gubitaše naravno da ne. Treba poticati one industrije koje izvoze, koje stvaraju novu dodanu vrijednost, a država treba prepoznati koje su to«, istaknula je Deranja nakon sastanka u Vladi.