Tiskovna u Saboru

DAVOR BERNARDIĆ Ugledni HDZ-ovci mlate svoje žene i djecu

Hina

Davor Bernardić najavio je punu potporu SDP-a sindikalnoj referendumskoj inicijativi »67 je previše» kojom će se prikupljati potpisi za raspisivanje referenduma protiv odlaska u mirovinu u dobi od 67 godina / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Davor Bernardić najavio je punu potporu SDP-a sindikalnoj referendumskoj inicijativi »67 je previše» kojom će se prikupljati potpisi za raspisivanje referenduma protiv odlaska u mirovinu u dobi od 67 godina / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»HDZ-ovi ugledni članovi i dužnosnici mlate svoje žene i djecu, Plenkovićeva suradnica i ministrica obitelji Nada Murganić obiteljsko nasilje komentira riječima 'tako vam je to u obitelji', a premijer Plenković licemjerno dolazi na prosvjed. To su osobine ove Vlade. Oni su lažovi i licemjeri«, poručio je Bernadić.  SDP će predložiti izmjene Zakona o cestama, kojima bi osobe s invaliditetom u potpunosti bile oslobođene plaćanja cestarine, bez obzira čijim se vozilom prevoze



ZAGREB SDP-ov saborski klub najavio je u utorak da će predložiti izmjene Zakona o cestama, kojima bi osobe s invaliditetom u potpunosti bile oslobođene plaćanja cestarine, bez obzira čijim se vozilom prevoze.


»Predlažemo pravo na oslobađanje plaćanja cestarine za automobil kojim se prevoze. Time SDP nastavlja borbu za ravnopravnost i ispravlja još jednu nepravdu«, kazao je na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik stranke Davor Bernardić.


Više od pola milijuna osoba s invaliditetom u RH žive na pragu ili ispod granice siromaštva




Taj SDP-ov zakonski prijedlog, naglasio je, znači kreiranje politike jednakosti u svim pravima, pa tako i u pravu na slobodu kretanja, upozorivši da preko pola milijuna osoba s invaliditetom u Hrvatskoj žive na pragu ili ispod granice siromaštva.


Napomenuo je da UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom obvezuje svaku državu da ih kroz zakonodavstvo učini vidljivijima i prisutnijima u društvu, počevši od inkluzivnog obrazovanja, zapošljavanja, do odgovarajuće rehabilitacije, »no nažalost kao društvo u tome smo zakazali«.


Bernardić je najavio da će SDP, kroz Savjet za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju te u suradnji s udrugama, svojim inicijativama činiti sve da proces implementacije UN-ove Konvencije bude brži i učinkovitiji, »a ne da to bude samo još jedan dokument koji smo potpisali«.


»Jednakost za sve, inkluzija na svim područjima, dostupnost, to su preduvjeti da uđemo u društvo onih koji su stvorili civilizacijski normativ u zaštiti ljudskih prava osoba s invaliditetom«, poručio je.


Plaćanja cestarine osloboditi i osobe s invaliditetom koje nemaju vlastiti automobil


Saborska zastupnica Marija Alfirev pojasnila je da SDP želi promijeniti Zakon na način da se pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine odnosi i na osobe s invaliditetom koje nemaju vlastiti automobil.


»Sada osobe s invaliditetom koje voze, primjerice, članovi obitelji moraju plaćati cestarinu na autocestama, što smatramo diskriminacijom prema svima onima koji nemaju svoj automobil i to želimo ispraviti. Ako osoba koristi automobil, bez obzira na to u čijem je vlasništvu, treba biti oslobođena plaćanja cestarine«, rekla je. Alfirev.


Upozorila je i da osobe koje imaju najmanje 80 posto oštećenja donjih ekstremiteta ne mogu koristiti javni prijevoz, ponajprije autobusni koji je trenutno u Hrvatskoj najpovoljniji, na što je zastupničkim pitanjem upozorila ministra prometa Olegu Butkoviću u prosincu prošle godine, ali još nije dobila odgovor.


Predsjednica SDP-ova Savjeta za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Vesna Škulić ‘plastično’ je objasnila situaciju da, ako nema automobil, mora nekoga zamoliti da je odveze do Zadra, što ju stoji više od tisuću kuna jer mora platiti dvije kune po kilometru i cestarinu. Upozorila je da ne postoji nijedan prilagođeni autobus s podiznom rampom, a vlakom može samo do Knina, iako od tamo nema nijedan autobus koji je može odvesti do Zadra, što znači da do Zadra može doći samo osobnim automobilom.


Pejčinović Burić kandidaturom za glavnu tajnicu VE očito bježi iz Vlade


Novinare je zanimalo i kako tumači kandidaturu ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, na što je Bernardić odgovorio da ona »očito bježi iz Vlade, svjesna da nije riješila nijedno vanjskopolitičko pitanje«.


»Situacija Hrvatske u odnosima sa susjednim zemljama nikada nije bila gora. Jasno je da ministrica Pejčinović Burić traži rezervnu poziciju i to je osobina svih ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Isključivo ih zanima njihova karijera, a Hrvatska i hrvatski interesi u ‘fušu’«, ocijenio je Bernardić.


Osvrnuo se i na medijske napise da je HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić »premlatio svoju ženu i djecu«, i to baš dok traju prosvjedi protiv nasilja nad ženama i obitelji u okviru akcija #spasime.


»HDZ-ovi ugledni članovi i dužnosnici mlate svoje žene i djecu, Plenkovićeva suradnica i ministrica obitelji Nada Murganić obiteljsko nasilje komentira riječima ‘tako vam je to u obitelji’, a premijer Plenković licemjerno dolazi na prosvjed. To su osobine ove Vlade. Oni su lažovi i licemjeri«, poručio je Bernadić.


Na subotnji prosvjed, kaže, nije došao na prosvjed jer je ranije upućena poruka da se na tamo ne očekuju političari.


Puna potpora sindikalnoj referendumskoj inicijativi »67 je previše»


Najavio je punu potporu SDP-a sindikalnoj referendumskoj inicijativi »67 je previše» kojom će se prikupljati potpisi za raspisivanje referenduma protiv odlaska u mirovinu u dobi od 67 godina.


Pozvao je građane da podrže tu inicijativu i tako kažu što misle o »ovom Vladinom pokušaju reforme po kojoj će građani raditi duže, primati manju mirovinu, a onda u toj mirovini živjeti još teže«.