Transparentno školovanje

DAVOR BERNARDIĆ ‘Tko mi je platio školovanje na MBA-u? Sve je vidljivo u mojem životopisu’

Tihana Tomičić

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Kad je Ivan Vrdoljak ukrao mandate dobivene na listi SDP-a i odlučio da će HNS ući u vladu s HDZ-om, uništio je HNS. Njegov povratak na čelo HNS-a i fantazije o tome što će HNS dalje raditi u vladi sigurno znače uništenje ove Vlade



SDP je opet opterećen nizom problema: osipanje članova, sukobi u Vukovaru i Splitu, statutarne dileme i, na kraju, nova afera vezana uz plaćanje MBA business škole predsjednika stranke, a tu je i »pokopan odnos« s HNS-om. Zato smo razgovarali sa šefom SDP-a Davorom Bernardićem.


Kako komentirate izbor Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, i njihov napad na SDP nakon što ste godinama bili strateški partneri. Naravno i približavanje Tomislava Sauche toj stranci?


– Kad je Ivan Vrdoljak ukrao mandate dobivene na listi SDP-a i odlučio da će HNS ući u vladu s HDZ-om – uništio je HNS. Njegov povratak na čelo HNS-a i fantazije o tome što će HNS dalje raditi u vladi – sigurno znače uništenje ove Vlade. Prvo je uništio HNS, a sada će Vladu. A što se tiče Sauche, možemo samo konstatirati da je HNS njegovo prirodno okruženje.


Nema osipanja




Kakvo je stanje u SDP-u: baza članova na terenu se osipa, ima istupanja i ostavki, što se planira s Vukovarom i Splitom?


– Ne znam o kakvom se osipanju govori. Naprotiv, u središnjicu stranke je stiglo 500 novih pristupnica. Nezadovoljnika koji nisu uspjeli realizirati vlastite ambicije ima, pa i pojedinačnih slučajeva izlaska iz stranke, ali ne bih komentirao pojedinačne slučajeve. Što se tiče Vukovara i Splita, formirali smo timove koji će razgovarati sa svima, želimo to riješiti mirno, unutar stranke. Uvijek sam isticao i isticat ću nultu stopu tolerancije prema nasilju i ako postoji slučaj nasilja, mi ga moramo rasvijetliti i donijeti odluke. Ovi slučajevi pokazuju da sam bio u pravu kada sam predlagao uvođenje kriterija za unutarstranačke izbore.


Zašto se ponovo mijenja koncept jedan čovjek-jedan glas? Još nije ušao ni u punu primjenu, a već će se ukidati? Je li to zato jer ne odgovara vašim ljudima na terenu?


– Mojom odlukom proširili smo koncept jedan čovjek-jedan glas na sve funkcije u stranci već na ovim izborima za gradske i općinske organizacije. Novi statut predviđa taj princip za sve funkcije. Uvode se i predizbori. Ali u stranci postoje različita mišljenja o tom konceptu. Na Glavnom odboru stranke Arsen Bauk i Franko Vidović otvoreno su zagovarali ukidanje tog koncepta. Ali neki drugi su bili protiv. Primjerice, Draženko Pandek je zagovarao proširenje glasanja i na simpatizere. No, dopustite da o tome razgovaramo unutar stranke. Proanalizirat ćemo modele i donijeti odluke koje su najbolje za stranku.


MBA školarina


Ostalo je nejasno kojim sredstvima ste platili školovanje na MBA-u, možete li točno navesti o koliko je novaca riječ i na koji način ste to financirali te ima li sukoba interesa u toj priči?


– Zagovaram cjeloživotno obrazovanje i nastojim svojim primjerom pokazivati da je to moguće i poželjno. Završio sam fiziku, pripremam doktorat na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, usavršavao sam se na prestižnom sveučilištu u Maastrichtu, stekao sam i MBA na Cotrugliju. Poznato je da sam kao jedan od najboljih studenata na PMF-u s prosjekom ocjena 4,93 bio dobitnik mnogih stipendija, od Ministarstva znanosti, Grada Zagreba, stipendije tjednika Nacional, stipendije i programa za obrazovni program američke vlade i vlade Južne Koreje, pa i Cotruglijeve iz 2014. Koliko mi je poznato, brojne kolegice i kolege bili su također korisnici sličnih programa i edukacija. Sve je potpuno transparentno i vidljivo u mom životopisu. Ako cjeloživotno obrazovanje na koje se kao društvo volimo pozivati može biti predmet spora, onda kao zemlja imamo problem sustava vrijednosti.