Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Debeli minus

DANAS SUNČANO I HLADNO Sutra opet snijeg, a najavljeno zatopljenje od petka donosi novi problem

Foto Marko Prpić / PIXSELL
Foto Marko Prpić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2018. u 8:03 2018-02-28T08:03:46+01:00

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez

U većem dijelu Hrvatske danas će biti manje snijega - uglavnom će biti sunčano, dok će slabi snijeg padati još samo u Slavoniji i Baranji. No bit će iznimno hladno, pa će najviša dnevna temperatura na kopnu biti od minus 10 do minus 5 stupnjeva, a minus 2, do 3 stupnja na obali i otocima. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, te sjeverozapadnjak, no tijekom dana će oslabiti.

Temperature će i sutra biti debelo ispod ništice - ponegdje i do minus 19 stupnjeva Celzijusa. Opet će početi i snijeg, kojeg bi moglo biti čak i na obali. 

Do laganog zatopljenja doći će od petka, no to će stvoriti novi, prilično ozbiljan problem, pogotovo u prometu - padat će kiša koja će se lediti u dodiru s tlom.

Kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom zbog zimskih uvjeta promet je i dalje zabranjen na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, ( isključuju se na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke), izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK). 

Uz zimske uvjete na staroj cesti kroz Gorski kotar (DC3) za ta vozila trenutačno nema prohodne ceste iz unutrašnjosti u smjeru Rijeke, i obratno.

Za sav promet zatvorene su državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac (zbog snježne vijavice), DC23 Kapela-Jezerane, DC52 Špilnik-Korenica, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, DC36 u mjestu Orleković (zbog leda na kolniku) i županijska cesta ŽC5032 Gornje Jelenje-Crni Lug.

Na Jadranskoj magistrali DC8 od Senja do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom, motocikle (I. skupina), dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupina).

Zbog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A7 od naplate Rupa do graničnog prijelaza Rupa.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog nanosa snijega zatvorena je traka za spora vozila od tunela Veliki Gložac do tunela Rožman Brdo u smjeru Rijeke te od tunela Veliki Gložac do čvora Bosiljevo 2 u smjeru Zagreba. Promet se odvija usporeno zbog razmočenog snijega na kolniku, i na dionici Kikovica – tunel Tuhobić zbog bočnih udara vjetra.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, HAK upozorava sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Samo za osobna vozila otvorena je županijska cesta ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Za sav je promet zbog snježnih nanosa i vijavice zatvorena Sljemenska cesta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.