Susret predsjednika

DANAS SUMMIT U MOSTARU Predsjednica želi jačanje gospodarske suradnje i prekograničnih projekata

Boris Pavelić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović



Predsjednici Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine sastat će se danas u Mostaru, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od susreta očekuje naglasak na gospodarskoj i prekograničnoj suradnji, doznaje naš list u uredu predsjednice Republike.


Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te članovi Predsjedništva BiH, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, današnjim će susretom u Mostaru obnoviti običaj svojih prethodnika, koji je zamro nakon posljednjeg susreta 2012.


Dvije godine kasnije, 2014, u Mostaru su tadašnji predsjednici Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH potpisali Deklaraciju o potrazi za nestalima, ali je od tri člana Predsjedništva BiH na tom susretu sudjelovao samo bošnjački član. Nakon tog susreta, trilateralni susreti na vrhu do danas nisu održani.




U uredu predsjednice Kitarović kažu kako je riječ o susretu za koji teme nisu unaprijed precizno definirane. Ipak, drže kako je riječ o „važnom sastanku koji će pridonijeti učvršćivanju odnosa između triju država i nastaviti na najnoviji zamah u bilateralnim odnosima“.


„Stabilni odnosi sa susjedima, na načelnima ravnopravnosti i međusobnog poštovanja, važna su sastavnica hrvatske vanjske politike“, podsjećaju na Pantovčaku, dodajući kako će „nastavak razvijanja odnosa sa susjedima u duhu uzajamnog razumijevanja i otvorenog dijaloga pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja i razvijanju naših odnosa u pozitivnim smjeru“.


Podsjećajući kako su BiH i Srbija važni trgovinski partneri Hrvatskoj, iz ureda predsjednice Republike podsjećaju kako je Hrvatska 2016. bila prvi vanjskotrgovinski partner BiH, te da je ukupna robna razmjena sa Srbijom porasla sa 1,02 milijarde eura u 2016. na 1,15 milijardi u prvih jedanaest mjeseci 2017. godine. Zbog svega toga, na Pantovčaku drže da „možemo biti zadovoljni bilateralnim gospodarskim odnosima“.


Konstatirajući kako su gospodarstva Hrvatske, Srbije i BiH „komplementarna na mnogim područjima“, u uredu predsjednice Republike drže kako suradnju tvrtki treba osnažiti „ka složenijim oblicima suradnje, napose u području industrije i zajedničkim nastupima na trećim tržištima, čime možemo ojačati njihovu konkurentnost, a time i izglede za opstanak na zahtjevnom europskom i globalnom tržištu“.