Agonija brodogradnje

DAN D ZA “3. MAJ” Stigne li i najmanji signal iz Vlade, moguća nova odgoda. U suprotnom – povratka nema

Orjana Antešić

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Ukoliko bi se danas i formalno otvorio stečaj to u praksi znači da se iduća tri, a najvjerojatnije četiri mjeseca na Kantridi neće ama baš ništa događati. Svim trećemajcima automatski se raskidaju ugovori o radu i šalju se kućama, uz otkazni rok od mjesec dana.



RIJEKA – Stigne li danas do 11 sati i najmanji signal iz Vlade i Ministarstva gospodarstva da su za »3. maj« na tragu rješenja mimo stečaja, na Trgovačkom sudu u Rijeci vjerojatno će se dati još jedan time-out riječkom brodogradilištu. Razlog je vrlo jednostavan, logičan i životan – jednom kad se otvori stečaj nad »3. majem«, povratka više nema, ni za trećemajske navoze ni za osamstotinjak preostalih radnika. Čini se da su toga itekako svjesni svi koji su u Rijeci uključeni u ovaj prethodni stečajni postupak.


Pitanje je koliko su u Banskim dvorima svjesni svih ograničenja zbog kojih je teško, gotovo nemoguće provesti stečaj s preustrojem u brodogradilištu, djelatnosti u kojoj je i inače spor obrtaj kapitala, a k tome, nema nijedan važeći ugovor na snazi. Upravo ova potonja činjenica sve teorije i priče o ozdravljenju kroz stečaj, upozoravaju naši sugovornici, stavlja u rang gotovo pa SF-a.


Stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin na svakom je dosadašnjem ročištu isticala problem i svu težinu činjenice da »3. maj« nema nijednog ugovora ili posla koji je u ovom trenutku na snazi, a uz pomoć kojih bi se onda mogao održati kakav-takav »život« na Kantridi tijekom trajanja stečajnog postupka.




Računi riječkog brodogradilišta jesu u kontinuiranoj blokadi od kraja prošlog rujna, sva vrijednija imovina je pod hipotekom za kredite koje su dizali iz Uljanika, ali »3. maj« – što je vrlo važno – nije prezadužen, što je u svojem izvješću konstatirao i privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković. Postoje računice prema kojima se sa 150 milijuna kuna može spasiti »3. maj«, a država umanjiti štetu od raskinutih ugovora za brodove, barem onih poluzavršenih, ali i dalje nema jasnih odgovora.


Ukoliko bi se danas i formalno otvorio stečaj to u praksi znači da se iduća tri, a najvjerojatnije četiri mjeseca na Kantridi neće ama baš ništa događati. Svim trećemajcima automatski se raskidaju ugovori o radu i šalju se kućama, uz otkazni rok od mjesec dana, a stečajni upravitelj tih se narednih nekoliko mjeseci može baviti jedino popisom imovine, utvrđivanjem tražbina i pokretanjem postupaka naplate trećemajskih potraživanja, između ostalih i onih pola milijarde kuna od Uljanik brodogradilišta za koje je, dodajmo i to, stečajno ročište zakazano sutra, na sudu u Pazinu.


Ako izuzmeno naknadu sa biroa za zapošljavanje, na koju ostvaruju pravo nakon što im je uručen otkaz, trećemajci se bilo kakvom novcu tijekom stečajnog postupka mogu nadati tek za pet mjeseci. Riječ je o isplatama Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT) u slučaju stečaja poslodavca, ali Agencija će novac na račune radnika isplatiti tek po pravomoćnosti rješenja o utvrđenim tražbinama s prvog, izvještajno-ispitnog ročišta koje će uslijediti najranije za tri odnosno četiri mjeseca od trenutka otvaranja stečaja.