Opasan i častan posao

Čuvari prirode proslavljaju svoj dan – Svjetski dan rendžera

Hina

Foto Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto Marko Mrkonjic/PIXSELL

»Proslavljamo dan kada se s ponosom sjećamo kolega rendžera u svim krajevima svijeta koji su riskirali svoje živote radeći častan posao čuvara prirode. Razmišljajući o njihovoj žrtvi, sjećamo se čuvara prirode koji hrabro obavljaju poslove na terenu i koji zaslužuju da budu poštovani«, kaže se u priopćenju



ZAGREB U povodu Svjetskog dana rendžera, koji se obilježava 31. srpnja, udruga Hrvatski rendžer u nedjelju je podsjetila na te čuvare prirode koji svakodnevno hrabro obavljaju časni posao unatoč činjenici da su u stalnoj životnoj opasnosti zbog prirode posla, a ponajviše zbog čestih sukoba s krivolovcima.


»Proslavljamo dan kada se s ponosom sjećamo kolega rendžera u svim krajevima svijeta koji su riskirali svoje živote radeći častan posao čuvara prirode. Razmišljajući o njihovoj žrtvi, sjećamo se čuvara prirode koji hrabro obavljaju poslove na terenu i koji zaslužuju da budu poštovani«, kaže se u priopćenju.


Podaci kojima raspolaže udruga govore da je 105 rendžera koji su uključeni u Međunarodnu rendžersku federaciju (International Ranger Federation (IRF), u proteklih 12 mjeseci izgubilo živote.




Tijekom ove godine 42 posto ubojstava počinili su krivolovci, 47 posto ih je nastradalo u nesrećama vezanim uz rad, a 11 posto u nesrećama sa životinjama, koje rendžeri štite. Prema istim podacima 45 posto nesreća dogodilo se u krugu IRF-ove regije Afrike, 44 posto u azijskoj regiji, a 11 posto u Sjevernoj i Južnoj Americi te europskim regijama IRF-a.


»Statistika predstavlja mnogo više od brojeva, postotaka i regija. Iza svakog rendžera ime je i prezime, obitelj, priča o hrabrosti i gubitku. Ovo je neizmjerna cijena koju su platili kako bi zaštitili biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu, zajednicu i svijet u kojem živimo«, istaknuto je u priopćenju.


IRF je neprofitna krovna organizacija osnovana s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima kod njihove uloge u očuvanju prirodnog i kulturnog naslijeđa. Osnovan je 1992., a 63 rendžerske udruge iz 46 zemalja svijeta, na šest kontinenata, su njezini članovi.


Udruga Hrvatski rendžer djeluje sedam godina. Promiče razvitak i unapređenje struke nadzornika i čuvara prirode i njihove uloge u očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti u Hrvatskoj, te povezivanja sa srodnim strukovnim udrugama. Ima 82 člana, a na 7. Svjetskom kongresu rendžera, održanom 2012. u Tanzaniji, postala je ravnopravni član IRF-e, međunarodne organizacije koja ove godine slavi i 25 godina postojanja.