Kodno ime Odisej

Culej optužio Richembergha da je bio suradnik Udbe i da 30 godina progoni Katoličku crkvu

Hina

Stevo Culej / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stevo Culej / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Culej je na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da je Beus radio pod kodnim imenom »Odisej«, pokazao materijale koji su, kaže, dokazi da 30 godina radi »jedno te isto«, a to je da progoni hrvatsku Katoličku crkvu i njene predstavnike.



HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej optužio je u petak Gorana Beusa Richembergha, bivšeg HNS-ovca, sada zastupnika GLAS-a, da je bio suradnik bivše zloglasne jugoslavenske tajne policije Udbe i da pod krinkom borbe za ravnopravnost i napredak 30 godina progoni Katoličku crkvu.


Culej je Richembergha opisao kao čovjeka koji je relikt prošlosti, koji javno potiče na nasilje i mržnju, koji je u bivšoj državi, Jugoslaviji, zdušno radio za »Republički sekretarijat za unutarnje poslove, odnosno bivšu Udbu«, a u svom radu od 30 godina »vrijedno progonio hrvatsku Katoličku crkvu i njene predstavnike«.


Culej je na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da je Beus radio pod kodnim imenom »Odisej«, pokazao materijale koji su, kaže, dokazi da 30 godina radi »jedno te isto«, a to je da progoni hrvatsku Katoličku crkvu i njene predstavnike.




Novinarima je podijelio primjerke kopija koji, kaže, potvrđuju istinitost onoga što govori.


Culej je potvrdio da ostaje pri ranijoj odluci da će glasovati protiv Istanbulske konvencije. Nema predomišljanja, odgovorio je na pitanje jesu li ga u Klubu HDZ-a, koji je jutros održan, nagovorili da ipak, glasuje ‘za’.


Nije odgovorio je li premijeru dao do znanja da je nezadovoljan. »Što znači biti zadovoljan ili nezadovoljan, zašto bih bio zadovoljan nečim što hrvatski narod ne prihvaća i čime nije zadovoljan«, uzvratio je protupitanjem.


Već odavno znam prebrojati koliko ljudi stane na četvorni metar, tako da Trg bana Jelačića i Riva nisu negacija, nego potvrda da sam barem donekle u pravu, uzvratio je na opasku da provedena istraživanja o broju prosvjednika govore drugačije.


Prije parlamentarnih izbora malo se znalo o Istanbulskoj konvenciji


Culej tvrdi da se prije parlamentarnih izbora malo znalo o Istanbulskoj konvenciji.


»Kad sam ušao u izbore, bio sam predstavnik 10 tisuća birača koji su mi u dva navrata dali glas. Jesu li oni pročitali Konvenciju, je li mi je netko u tom trenutku pokazao, jeste li je vi pročitali prije dvije godine«, uzvratio je novinaru koji ga je pitao zar ratifikacija Konvencije nije bila dio HDZ-ova predizbornog programa.


Ne brinu ga eventualne posljedice zbog negativnog stava prema Konvenciji.


»Što su posljedice, meni je svejedno«, odgovorio je na pitanje o posljedicama i poručio kako je njegova želja da nam djeca ne idu iz Hrvatske, kao što je otišlo njegovo. Ne odlaze samo zbog posla, nego i podjela u društvu i harange koja traje, rekao je Culej.


Inače, Culej je i ranije optuživao Richembergha za »udbašku prošlost«, no GLAS-ov zastupnik sve je te optužbe odbacivao te ih proglašavao lažnima i klevetničkima, a putem odvjetnika najavio je i tužbe protiv portala koji su takve optužbe objavljivali.