Policija jedno, zastupnik drugo

Culej ne vjeruje da u bunkeru nema oružja: ‘Kako da vjerujem policiji gdje su pola Hrvati, a pola Srbi?

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Policija je otvorila bunker u kojem je navodno bilo oružje, no ono nije pronađeno. Stevo Culej kaže da je dojavu o tome dobio od jednog aboliranog Srbina iz Mirkovaca kojeg smatra pouzdanim



ZAGREB Pripadnici policije jučer su otvorili bunker u polju pokraj groblja u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci, ali u njemu nije bilo oružje, kako su govorile njihove informacije. 


Domagoj Džigumović, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, izvijestio je novinare da oružje nije pronađeno, a da su do saznanja da se ono tamo nalazi došli »temeljem operativnih radnji«. Džigumović nije otkrio tko je policiji bio izvor, a riječ je o čovjeku kojeg im ga je uputio HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej.


– Meni i mojim ljudima, nekadašnjim pripadnicima specijalne policije, prošli je tjedan došao jedan abolirani Srbin iz Mirkovaca i ispričao nam da je u tom spremištu minobacač i drugo oružje. On nije imao nikakvog razloga to izmisliti i zato smo ga smatrali pouzdanim izvorom i jedan od nas prenio je policiji informaciju o tom oružju. Policajci su pristup bunkeru osiguravali pet, šest dana i onda su, bez medija, to danas raskopali. Poslije su pozvali novinare i rekli im da su pronašli samo nekakve prazne sanduke, rekao nam je sinoć Culej. 




On je uvjeren da je oružje bilo u spomenutom bunkeru u trenutku kad im je taj neimenovani Srbin to ispričao.


– Ponavljam, on je nama prišao i time je puno riskirao, doveo se u opasnost kad je riječ o njegovim sunarodnjacima. I zašto bi onda to sve izmislio? Nema smisla i stoga mu vjerujem, kao što cijenim i sve ostale abolirane Srbe koji nam žele pomoći u rješavanju sigurnosnih problema. Ali, ja ne vjerujem policiji i sumnjam u njihovo postupanje i to ne samo u ovom slučaju, naglašava HDZ-ov zastupnik iz Vukovara, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata.


Culej tvdi da ima debele razloge za rezerve prema navodima policije da oružja nije bilo u bunkeru.


– Kako da vjerujem vukovarskoj policiji u kojoj su pola Hrvati, a pola Srbi? Pa zapovjednik patrolnog policijskog broda na Dunavu je Srbin, kao i dva policajca na njemu i švercaju drogu, oružje, tko zna što još. To se napokon mora reći. Ja ne želim zbog Milorada Pupovca kao noj gurati glavu u pijesak. Ne dolazi u obzir. Osim toga, podsjećam i na to da je iz varaždinske policije svojedobno netko odnio oružje i eksplozivna sredstva, a to je zataškano. Bih li zbog toga trebao vjerovati policiji? Ili zbog toga što četnici mirno hodaju Vukovarom dok se hrvatske branitelje uhićuje? Ništa im više ne vjerujem, poručuje Culej.