Većini prekipjelo

“Crveni karton” Bernardiću, “Hajdaševih deset” odbit će nacrt programa SDP-a?

P. N.

"SDP je zaustavio pad rejtinga i to je najvažnije. Moj osobni rejting uopće nije važan jer je meni SDP na prvom mjestu. Nastavljamo rasti i nastavljamo raditi i to je najvažnije", izjavio je Bernardić sinoć



RIJEKA –  Danas se održava sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a na kojima bi trebalo biti riječi o nacrtu novog stranačkog programa te konačnog teksta novog statuta. No, prema nekim nagađanjima većina u Predsjedništvu mogla bi odbiti prijedlog programa, nakon što je Siniša Hajdaš Dončić okupio dio članova Predsjedništva među kojima su i Arsen Bauk, Biljana Borzan Fred Matić, Peđa Grbin, Bojan Glavašević i Vedran Babić. Uz takav stav stat će i Mihael Zmajlović te Domagoj Hajduković, a čini se da je nacrt programa spreman odbaciti i Franko Vidović.


U tom slučaju, deset od 17 članova Predsjedništva odbilo bi program, a jasno je da bi time i samom predsjedniku stranke Davoru Bernardiću bio uručen “crveni karton”.


Upravo Hajdaš imao je najviše primjedbi na program koji je ugrubo skicirao Davorko Vidović, ali ni Grbin ni drugi članovi radne grupe za izradu programa o tome nisu imali pojma, te im je takav dokument neprihvatljiv.




Predsjedništvo počinje već u 9 ujutro, pa će se brzo vidjeti hoće li se ostvariti ove najave o iskazivanju nepovjerenja šefu SDP-a.


Bernardić se sinoć osvrnuo na medijske napise o lošem rejtingu stranke, kao i o njegovom osobnom rejtingu.


“SDP je zaustavio pad rejtinga i to je najvažnije. Moj osobni rejting uopće nije važan jer je meni SDP na prvom mjestu. Nastavljamo rasti i nastavljamo raditi i to je najvažnije.”


Ususret Konvenciji koja se održava u ožujku, Bernardić je najavio novi stranački program i Statut kojim se želi ostvariti rodna ravnopravnost u stranci.


“Radimo velike iskorake u demokratizaciji i decentralizaciji SDP-a. Uvodimo princip jedan član – jedan glas za sve funkcije u stranci, a nakon donošenja našeg Statuta hrvatska politika više neće biti ista. 50 posto svih izbornih lista u SDP-u činit će žene i po tome ćemo biti prva stranka u Hrvatskoj”, zaključio je Bernardić.


O SDP-ovim kandidatima za Pantovčak,  u ovom trenutku nije želio govoriti, tek je kratko poručio kako će se o tome donijeti zajednička odluka u stranci.