Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Rejting stranaka

Crobarometar: HDZ i dalje raste, SDP stagnira, Živi zid pada

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 22:46 2018-09-25T22:46:05+02:00

HDZ može biti zadovoljan, u rujnu je i dalje najjača stranka, ali i već treći mjesec raste im potpora. Trenutačno uživaju potporu 29,2 posto birača

Dnevnik Nove TV u najnovijem Crobarometru otkriva kakav je rejting stranaka u rujnu, jesu li građani zadovoljni radom Vlade i očekuju li ili ne opstanak koalicije.

HDZ U RUJNU PROFITIRA, SDP U STAGNACIJI, A ŽIVI ZID U PADU

HDZ može biti zadovoljan, u rujnu je i dalje najjača stranka, ali i već treći mjesec raste im potpora. Trenutačno uživaju potporu 29,2 posto birača.

SDP koji je u najdubljoj krizi od osnivanja i dalje stagnira. Utjeha i Davoru Bernardiću može biti da ta stranka nije dramatično počela gubiti potporu. Trenutačno je na 17,2 posto potpore, što je jedan od najlošijih rezultata u posljednjih 15 godina.
Živi zid više ne živi mjesece uspona. Dapače, u rujnu su pali s potporom i sada su na 12,6 posto. No zato Most može biti zadovoljan, već su 3. mjesec u blagom rastu i sada su na 8,3 posto potpore.

STRANKE BEZ KOJIH SE NE MOŽE VLADATI ILI KOJE ŽELE VLADATI

HSS mjesec završava s potporom 3,7 posto birača, a Bandićeva stranka s 3,3 posto.
Potom slijedi stranka Pametno s 2,9 posto, a HSU je na 2,4 posto te IDS na 2 posto potpore. Promijenimo Hrvatsku je na 1,8 posto, Reformisti na 1,1 posto, a HNS je na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto, a neodlučnih je 9,2 posto.

VLADINE POLITIKE NEMAJU POTPORU

Vladine politike ne odobrava 63 posto birača, a odobrava njih 27 posto dok ne zna njih 10 posto. Blago pada broj pesimista, ali raste i broj neodlučnih.
HDZ-ovi birači još su jedinstveni u vjerovanju Vladinim politikama. Takvih je 78 posto.

VLADA NEĆE RIJEŠITI PROBLEME

Vlada, smatra većina, neće moći riješiti probleme. To misli 73 posto ispitanika, a da će ih moći riješiti, misli njih 22 posto. Ne zna njih 5 posto. HDZ-ovi birači su tu podijeljeni, 53 posto njih misli kako će Vlada riješiti probleme, ali njih 45 misli suprotno.

KOALICIJA ĆE OPSTATI, ALI...

Vladajuća koalicija će opstati, smatra 70 posto građana, a njih 23 posto ne zna, dok je 7 posto neodlučnih. Zanimljivo, ovo je prvi put u godinu dana da dramatično pada povjerenje u opstanak koalicije. Prije mjesec dana 77 posto građana vjerovalo je u opstanak koalicije. To je rezultat nepovjerenja u koaliciju kod birača Živog zida, ostalih stranaka te neodlučnih birača. HDZ-ovi birači i dalje s više od 90 posto vjeruju u ovu koaliciju.

O SMJERU HRVATSKE I DALJE PESIMISTČNO

I dalje smjer Hrvatske izaziva pesimizam. Da idemo u lošem smjeru, misli 73 posto građana, a da idemo u dobrom smjeru, smatra njih 19 posto, ne zna njih 8 posto.

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 989 punoljetnih građana. Pogreška uzorka je +/- 3,3 a za rejting stranaka +/- 3,6%.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.