Reakcije na premijerov govor

Ćorić: Sve je bolje od novih izbora; Bernardić i Richembergh: Novi izbori su u interesu građana

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

»Riječ je sasvim sigurno o nepopravljivim odnosima i zato bi za zemlju i u interesu svih građana bilo najbolje da idemo na nove izbore«, poručio je Bernardić



ZAGREB Pero Ćorić, saborski zastupnik stranke HSP-a dr. Ante Starčević, članice Domoljubne koalicije, ustvrdio je u petak da bi sve bilo bolje od novih izbora, dok su HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh i saborski zastupnik SDP-a Davor Bernardić istaknuli da su novi izbori u interesu građana.


Na upit je li odnos prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i potpredsjednika Vlade Bože Petrova prevelik teret Vladi zbog čega ih je premijer Orešković pozvao da odstupe, saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić kazao je da on ne misli tako.


»Kod gospodina Karamarka nisam dosad našao, niti mi u HSP-u, bilo kakvu krivicu. Nismo mi Poncije Pilat da sudimo. Ovo što sam danas vidio, evidento oko afere Grizli ima elemenata kaznene odgovornosti. U svakom slučaju sve je bolje od novih izbora«, rekao je.


Bernardić: Točka prelijevanja




Saborski zastupnik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da su odnosi u Vladi nepopravljivi i da je situacija došla do točke prelijevanja.


»Riječ je sasvim sigurno o nepopravljivim odnosima i zato bi za zemlju i u interesu svih građana bilo najbolje da idemo na nove izbore«, poručio je.


Da su novi izbori jedino rješenje smatra i HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.


»Događa se da je brod počeo tonuti zbog kapetana. Jedina prava stvar bi bila da Orešković sam podnese ostavku zajedno s cijelom Vladom i da se ide na nove izbore«, rekao je.


Beljak: Potez Oreškovića je potez očajnika, vrijeme je za nove izbore


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ocijenio u petak je »potezom očajnika« nazvao poruku premijera Tihomira Oreškovića, za kojega je rekao kako više ne može biti predsjednik Vlade te da je vrijeme za nove izbore.


  »U svakom slučaju, Tihomir Orešković više ne može ostati predsjednik Vlade. Dođe li do preslagivanja, bit će to Tomislav Karamarko, a ne dođe li do preslagivanja, ide se na nove izbore. Ovo je potez očajnika«, istaknuo je Beljak. Oreškoviću zamjera da je postavljen za premijera, a sada poziva ljude koji su bili na izborima da daju ostavke. »Mislim da je to potez očajnika i vrijeme je svakako za nove izbore«, ističe Beljak i dodaje kako je to »sumrak demokracije na hrvatski način«. 

»Premijer Orešković kaže kako Hrvatskoj nisu u interesu novi izbori. Ne, njemu nisu u interesu novi izbori jer ga neće biti nigdje«, tvrdi predsjednik HSS-a. Smatra kako se ništa bez izbora neće dogoditi, nego ćemo i dalje imati to što je i Orešković najavio – vijesti kao što je prodaja Končara. »Ako su dalje na redu Podravka ili slične stvari, onda to ne mogu biti dobre vijesti. To je rasprodaja ostatka ostataka hrvatskog bogatstva«, poručio je Beljak.


 Najavio je da će se HSS-ovci sutra sastati i donijeti važne odluke, a na pitanje je li moguće da HSS donese odluku da istupi iz Domoljubne koalicije, Beljak je ponovio da će sutra donijeti vrlo važne odluke te u ovom trenutku ništa ne bi prejudicirao, jer želi da to bude stajalište široke baze HSS-a, s obzirom da njihov Glavni odbor ima 136 članova.


 »Otvorit ćemo raspravu i mogu reći da vlada veliko nezadovoljstvo unutar stranke. Mi ćemo sutra sigurno donijeti odluke koje neće biti dvosmislene, nego vrlo jasne. Zauzet ćemo jasna stajališta i onda ćemo o njima obavijestiti javnost«, istaknuo je Beljak.


 Na pitanje je li točno da se još uvijek nije sastao s prvim potpredsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Beljak kaže da su se sastali, ali da razgovori u smjeru dobrobiti Hrvatske, o onome što bi trebalo biti prvi posao političara, a to je da Hrvatska napokon krene naprijed, još nisu uspjeli razgovarati iz objektivnih razloga koje on razumije.