Nesporazum ili...

Članovi SDP-a šokirani Bernardićevom izjavom o predsjedničkim ovlastima

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Nitko od članova Predsjedništva SDP-a s kojima smo jučer razgovarali nije znao da im je stranka promijenila poziciju u odnosu na nadležnosti predsjednika Republike. Neki su bili i jako ljuti zbog te ideje



ZAGREB  Zoran Milanović bio je izričito protiv bilo kakvog povećanja ustavnih ovlasti predsjednika Republike, a u posljednjoj fazi svojeg vođenja SDP-a nedvosmisleno se zalagao i za to da se ukine neposredne izbore za nominalnog šefa države i prebaci ih se u Sabor. Zato je prilično zanimanje javnosti izazvao suprotan stav Davora Bernardića, sadašnjeg lidera SDP-a, na jučerašnjoj konferenciji u organizaciji Večernjeg lista »Hrvatska kakvu želimo«.


Naime, Bernardić je tamo izjavio da je njegov osobni stav da predsjedniku Republike treba proširiti ovlasti. »Dajte, na primjer, predsjedniku ili predsjednici da koordinira tri ministarstva, da u njima imenuje ministre. Ili ćemo, pak, izabrati protokolarnog predsjednika, a to onda možemo u parlamentu«, rekao je Bernardić u svojoj raspravi.


Kosor začuđena


U SDP-u su bili potpuno zbunjeni tim njegovim istupom. Nitko od članova Predsjedništva SDP-a s kojima smo jučer razgovarali nije znao da im je stranka promijenila poziciju u odnosu na nadležnosti predsjednika Republike. Neki su bili i jako ljuti zbog Bernardićeve ideje da predsjednik autonomno imenuje tri ministra. To bi iz temelja izmijenilo hrvatski politički sustav.




I bivša premijerka Jadranka Kosor izrazila je na twitteru svoje čuđenje.


»Kako bi predsjednik mogao birati ministre u sustavu parlementarne demokracije?! Pa što je ovo«, komentirala je Jadranka Kosor.


Predsjednik SDP-a odgovorio joj je da je zapravo »karikirao« i da je »već dugo za biranje predsjednika u Saboru«.


Novinari prisutni na spomenutoj konferenciji rekli su nam da se ni iz čega nije moglo zaključiti da Bernardić karikira i da se jasno založio da veće ovlasti predsjednika Republike.


Poslijepodne je Bernardić došao na Hrvatski radio, kako bi sudjelovao u emisiji »Oporbeni zarez«, i tamo se prvo pitanje koje ga je dočekalo odnosilo upravo na njegovo shvaćanje ustavnog statusa predsjednika Republike.


Samo »karikirao«


Odgovor mu je bio dosta protuslovan.


– Najgore je zadržati status quo. Karikirao sam, ili ćete predsjednici ili predsjedniku dati veće ovlasti, pa će se stvarno nečim baviti, ili ćemo predsjednika birati dvotrećinskom većinom u parlamentu, pa da bude protolokolarni. Rješenje, sasvim sigurno, nije da ostane kao što je sada, da predsjednica Republike bude protokolarna predsjednica i ide po baletnim predstavama i pokrovitelj je sajmova sireva i pršuta. To ne priliči Hrvatskoj.


Osobno sam bliži da predsjednika biramo u parlementu dvotrećinskom većinom, ako će predsjednik imati ovlasti kakve ima sada. A ako se želi direktna demokracija, ajmo predsjedniku dati ovlasti i to je nešto o čemu se može razgovarati  – izjavio je Bernardić na Hrvatskom radiju.


Dakle, može se reći da je predsjednik SDP-a u najmanju ruku otvoren za razgovor o većim ovlastima predsjednika Republike.