Vježba

Civilna zaštita u centru Zagreba prikazala spašavanje s visokih zgrada

Hina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL



 Više od 200 pripadnika Civilne zaštite grada Zagreba sudjelovalo je u vježbi »Urbano spašavanje 2017.« kojom su u subotu na Trgu bana Jelačića prikazali spašavanje ozlijeđenih iz visokih zgrada.


»Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima civilnu zaštitu i te jedince imaju redovne vježbe. U ovoj vježbi sudjeluju 204 osobe, izvodi se pod taktičkom pretpostavkom da je došlo do urušavanja zgrada iz kojih se moraju spašavati ljudi, a cilj vježbe je urbano spašavanje«, rekao je Kalinić. Grad koji u svom centru ima zgrade od 1880., mora imati spremne jedinice koje će građanima priteći u pomoć u slučaju potresa, rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Najveća bi ugroza bila da se ponovi potres kakav se dogodio te godine, jačine 6,3 stupnja po Rihteru, rekao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je pozdravio sudionike vježbe i sve nazočne, a nakon obilaska jedinica Civilne zaštite poručio je: »Ništa nas ne bi trebalo iznenaditi«.


Kalinić je istaknuo veliku ulogu zagrebačkog gradonačelnika u formiranju tih jedinica. Gradonačelnici drugih gradova odustali su od sličnih programa, no zagrebački je bio ustrajan, rekao je. »Danas Zagreb ima 702 obučena pripadnika specijalističke postrojbe za spašavanje iz ruševina, a u slučaju neke nesreće na poziv se može odazvati i oko 8000 pripadnika Civilne zaštite«, naglasio je.




U trenucima neke katastrofe prestanu funkcionirati telekomunikacije i slično i zbog toga je potrebno uvijek imati spremne postrojbe. Njihove jedinice se uvježbavaju stalno, ovo je treća vježba u godini, a četvrta slijedi za oko mjesec i pol dana, kazao je Kalinić.


»Naše jedinice su išle i u Split u ispomoć, na intervenciju gradonačelnika Bandića, s 36 vozila i 117 vatrogasaca, dobrovoljnih i profesionalnih, s cisternama i ljudima za upravljanje hitnim situacijama. Grada Zagreb se brine sam za sebe, međutim bilo koji dio Hrvatske da nas pozove automatski se odazovemo jer jedini imamo snage i možemo to odraditi«, napomenuo je Kalinić.


Godišnje se budžet Civilne zaštite grada zagreba povisi za 3 do pet posto, trekao je i izrazio nadu da će tako i ostati. Sve informacije o Civilnoj zaštiti mogu se pronaći na njihovim internetskih stranicama.


Uz specijalističke i općenamjenske postrojbe Civilne zaštite u vježbi su sudjelovali Policijska uprava zagrebačka, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba i Vatrogasna zajednica grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački radio-amaterski savez i Udruga za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.