Pozadina smjene

‘Čini se da gledamo mafijaški obračun na najvišim razinama države’: Ne jenjavaju reakcije na slučaj Radeljić

Zdenko Duka

Foto Sanjin Strukić / Pixsell

Foto Sanjin Strukić / Pixsell

– Ako je istina što je Radeljić rekao, onda to izgleda kao mafijaški obračun na najvišim razinama naše države, govori nam Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, te dodaje da bi rezultat toga bio da odmah treba dati ostavku predsjednica i ravnatelj SOA-



ZAGREB Brojne reakcije izazvalo je priopćenje bivšeg savjetnika predsjednice RH Mate Radeljića koji je napisao da mu je šef kabineta ravnatelja SOA-e, uz prijetnje, poručio da mora otići s Pantovčaka. A Ured predsjednice RH je jučer poslijepodne, gotovo 24 sata nakon Radeljićevog napisa, najoštrije odbacio »zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku«. Mate Radeljić koji je bio glavni predsjedničin savjetnik pune četiri godine, objavio je u petak navečer da ga je 5. prosinca šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić pozvao u kafić »Torte i to« i kazao mu da je od ravnatelja Daniela Markića dobio zadatak da obavi s njim razgovor a da je Markić, pak, dobio zadatak od predsjednice Republike.


Franić je priopćio Radeljiću, tvrdi on, da više neće biti predsjedničin savjetnik i pritom dodao da će Služba u svakom pogledu štititi predsjednicu od njegovog mogućeg negativnog djelovanja nakon što ode iz Ureda i da je on »spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene«.


Apsurdno i (ne)istinito 


Ured predsjednice jučer navodi da je u praksi dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, »pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu«. Navode da »predsjednica Republike svoje suradnike bira u skladu s postavljenim ciljevima politike koju zastupa i u vjeri da će svoju zadaću obavljati profesionalno i časno, za vrijeme i nakon prestanka vršenja dužnosti na koju su imenovani. Predsjednica, isto tako, očekuje od svih nadležnih službi da u potpunosti rade sukladno propisima, zakonima i smjernicama o njihovom radu, te u skladu s profesionalnim standardima«, navodi predsjedničin Ured. U suhom priopćenju SOA-e koje ništa ne pojašnjava u vezi susreta Radeljića i Franića u kafiću, navodi se da »svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom i zakonima te da je u zaštiti ustavnog poretka jedna od njezinih zadaća i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija RH«.




Danas će na press konferenciji SDP-a o ovom slučaju govoriti predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić i tražit će izvanredno sazivanje sjednice Odbora. Najavio je da će zatražiti očitovanje SOA-e i kazao da, ako je točno to što navodi Radeljić, onda su razmjeri skandala koji produciraju oni koji bi trebali brinuti o nacionalnoj sigurnosti zapravo opasnost za nacionalnu sigurnost.


– Ako je istina što je Radeljić rekao, onda to izgleda kao mafijaški obračun na najvišim razinama naše države, govori nam Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, te dodaje da bi rezultat toga bio da odmah treba dati ostavku predsjednica i ravnatelj SOA-e. Ali, ona je sigurna da DORH odmah mora odraditi posao i provjeriti jesu li istiniti Radeljićevi navodi. Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić vidi da se dva klana unutar HDZ-a obračunavaju koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući institucije. Smatra da su zloupotrebljeni i premijer i predsjednica i Sinčić traži da se afera potpuno rasvijetli.


Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, nam kaže da ne znamo pravu istinu o događaju – Radeljić tvrdi jedno a Ured predsjednice drugo.


– SOA nije ništa demantirala. Normalno bi bilo da predsjednica obavi razgovor s čovjekom za kojeg smatra da bi trebao otići a ne bi smjelo biti moguće da SOA faktički smjenjuje predsjedničine savjetnike, to se tako ne radi – kaže Cvrtila te navodi da se u priopćenju Ureda predsjednice kaže da ni na koga »nije vršen nikakav pritisak«.


– Da je predsjednica zatražila od Radeljića da da ostavku, bio bi to potpuno legitimni pritisak, ali, nije dozvoljena ova vrsta pritiska – da se miješa obavještajna služba u sve to a pogotovo da se nekome prijeti, govori nam Cvrtila. Smatra da postoji strah da je Radeljić snimio razgovor sa šefom kabineta SOA-e Franićem.


– Glupo je da se Ured predsjednice dovodi u takvu situaciju. To je situacija slična onoj u kojoj je Trump smjenjivao svoje savjetnike – kaže nam Cvrtila.