Sporna odluka

Čini se da Zakon o sudovima zaista priječi Kolakušićevu kandidaturu: ‘Sam treba tražiti razrješenje’

Jagoda Marić

Foto Ivica Galović / PIXSELL

Foto Ivica Galović / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa referira se na zakon o sudovima koji kaže da se sudac ne može baviti političkom djelatnošću, što kandidatura na bilo kojim izborima sigurno jest



ZAGREB Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednik udruge Antikorupcija Mislav Kolakušić objavio je, gostujući u Nedjeljom u dva, da će se na listi građana kandidirati na izborima za Europski parlament.


Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u istoj je emisiji HRT-a, međutim, pojasnio da bi se onda Kolakušićevom sudačkom pozicijom moglo pozabaviti Državno Sudbeno vijeće, jer je dužnost suca nespojiva s političkom djelatnošću. No Kolakušić ističe da Zakon o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske dopušta između ostaloga kandidaturu i sucima.


– Sudac se može kandidirati i ja ću se kandidirati za Europski parlament – rekao je Kolakušić.


Zakon o sudovima 




I to je doista tako, u članku desetom zakon nabrojene su sve dužnosti koje su nespojive s dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu. Među njima je i sudačka, ali je propisano da se te osobe mogu kandidirati na izborima, te da im u »slučaju da budu izabrani za člana u Europski parlament, prestaje funkcija koju obnašaju«, i to danom početka mandata u Europskom parlamentu.


No, predsjednik Vrhovnog suda i nije govorio o tom zakonu kada je procijenio da će se DSV morati baviti Kolakušićevim angažmanom na izborima, odnosno u politici. Sessa se pak referira na zakon o sudovima koji kaže da sudac ne može biti član političke stranke, niti se baviti političkom djelatnošću, što kandidatura na bilo kojim izborima sigurno jest.


– On to ne bi smio raditi ako želi poštovati svoje sudačke obaveze, a ako ne poštuje svoje sudačke obveze ili se bavi djelatnošću koja je nespojiva sa sudačkom dužnošću, a politička djelatnost to jest, on bi mora biti razriješen. Morao bi sam zatražiti svoje razrješenje, a ako ne, onda bi DSV trebao donijeti takvu odluku, rekao je Sessa.


Na pitanje očekuje li da Kolakušić završi na DSV-u, Sessa odgovara da misli da će se to dogoditi, jer drugog izbora nema.


– Čini mi se da je i on toga svjestan, ali pokušava neko vrijeme surfati na valu neodlučnosti – zaključio je predsjednik Vrhovnog suda.


Kolakušić pak inzistira da mu Zakon o izborima članova za Europski parlament dopušta kandidaturu. Najavljuje da će inzistirati na tome da DSV o njegovom slučaju raspravlja na sjednici otvorenoj za javnost.


– Morat će to napraviti na javnoj sjednici pred građanima. Sigurno neću dopustiti da se to dogodi na nejavnoj sjednici – ustvrdio je Kolakušić.


Grbinova tumačenja 


Ako je suditi po objavi na Facebooku, s Đurom Sessom slaže se i SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.


– Članak 90. Zakona o sudovima: Sudac ne smije biti član političke stranke niti se baviti političkom djelatnošću. Ako kandidiranje na izborima, koje uključuje formiranje liste kandidata, prezentiranje političkih stavova i kampanju nije politička djelatnost, onda doista, ali doista ne znam što bi to politička djelatnost bila – napisao je Grbin na društvenim mrežama.


Na pitanje odgovara li zapravo njemu pozicija žrtve Kolakušić kaže da »daje žrtvu već šest do sedam godina, otkad je odlučio javno govoriti o svim lošim stvarima u hrvatskom društvu«, što je u potpunosti promijenilo njegov život.


Najavio je i to da će nakon europskih izbora ići na predsjedničke i na parlamentarne izbore. Kampanju će mu, objašnjava, financirati uglavnom obitelj, ali dijelom i građani, koji će biti i na njegovoj listi za europske izbore, na kojoj neće biti mjesta za političare, ali će biti mjesta za ljude koji se bave pravom, sportom, glazbom… To je po njemu jedini način da se stvari grade od početka, s listom građana na kojima će imena odabrati sami građani, ali će utjecaja imati i oni koji će taj izbor organizirati.


– Tisuće građana cijelo vrijeme od mene zahtijevaju da poduzmem konkretnije mjere. One su moguće isključivo na izborima. Jedini pravi način je da gradite sve od početka i da to gradite s građanima, objasnio je Kolakušić svoje motive za izlazak na izbore. Na pitanje što će učiniti ako na izborima ne dobije povjerenje građana, odgovorio je da će ga sigurno dobiti, da mu to govori podrška koju svakodnevno dobiva od građana.