Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
6. travnja 2020.
Kibernetički napad

Čim je danas krenula online nastava, hakeri napali CARNET. Divjak razočarana: 'To su idioti'

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2020. u 11:01 2020-03-16T11:01:19+01:00

 Nastava preko televizije ide prema planu, ali osim dobrih vijesti ima i neodgovornih pojedinaca, koji su doslovno, ispričajte me zbog sintagme, svojim idiotskim ponašanjem, stvorili probleme, rekla je ministrica

Danas je u Hrvatskoj krenula "online" nastava. Dok s onom preko HRT-a i Sportske televizije nema problema, iz CARNET-a su izvijestili kako im se sustav trenutno nalazi pod kibernetičkim DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje probleme s pristupom određenim uslugama.

Sve je prijavljeno policiji, te se traga za hakerima kojima je palo na pamet sabotirati odvijanje nastave u izvanrednim okolnostima.

- Škola funkcionira u otežanim okolnostima, ali funkcionira. Nastava preko televizije ide prema planu, ali osim dobrih vijesti ima i neodgovornih pojedinaca, koji su doslovno, ispričajte me zbog sintagme, svojim idiotskim ponašanjem, stvorili probleme. U tijeku su kibernetički napadi na Srcu i CARNET-u. No nisu mi jasni ovakvi ljudi, koji se u trenutku kad se cijela Hrvatska ujedinila i izuzetno puno ljudi radi s ljubavlju, bave ovakvim devijantnim ponašanjem, rekla je ministrica Blaženka Divjak i dodala da propusnost sustavu postoji, ali je otežana.

"Normalna" nastava u školama i na fakultetima obustavljena je, podsjetimo, zasad na dva tjedna. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.