Zdravstveni sustav spreman

Cijepljenje protiv gripe počinje u studenom, nabavljeno više doza nego prijašnjih godina

Barbara Čalušić

Novo cjepivo bolje će štititi o epidemije gripe / NL arhiva

Novo cjepivo bolje će štititi o epidemije gripe / NL arhiva

Već sada možemo reći da će cjepiva biti više nego prošlih godina jer smo unatrag tri godine zabilježili konstantan porast interesa za cijepljenje, kaže voditelj Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević



​RIJEKA Cijepljenje protiv gripe trebalo bi početi s prvim danima studenog, a građanima će ove godine biti dostupno više doza cjepiva nego prijašnjih godina. Pritom će se ove godine građani cijepiti četverovalentnim cjepivom koje pruža veću zaštitu od trovalentnog cjepiva kojim se lani provelo cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj.


– Već sada možemo reći da će cjepiva biti više nego prošlih godina jer smo unatrag tri godine zabilježili konstantan porast interesa za cijepljenje, kaže voditelj Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević.


S obzirom da se količina cjepiva koja će se nabaviti određuje po prošlogodišnjem interesu za cijepljenjem protiv gripe, ove će godine na raspolaganju biti veći broj doza cjepiva kojim se besplatno mogu cijepiti tri najugroženije skupine – stariji od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni radnici.




Točan broj doza cjepiva koje će početkom studenog biti dostavljene obiteljskim liječnicima i ustanovama koje provode cijepljenje, još nije poznat, no Rončević procjenjuje da će biti barem deset posto veći od prošlogodišnjeg broja koji je na početku kampanje iznosio 320 tisuća doza, ali su zbog povećanog interesa za cijepljenjem, manje pošiljke cjepiva dodatno naručene.


Posebnost četverovalentnog cjepiva je u tome što sadrži dva tipa virusa gripe tipa B, a ne samo jedan, kako je to bilo ranijih godina. Zbog nedostatka ove komponente u lanjskom cjepivu, prošle su se godine slučajevi gripe javljali i kod osoba koje su se cijepile.


– Velika je prednost što ove godine imamo na raspolaganju četverovalentno cjepivo koje nam omogućava bolju zaštitu. Naime, prošle se godine u cirkulaciji pojavio virus tipa B protiv koji nije bio zastupljen u trovalentnom cjepivu, podsjeća Rončević.


Inače, virus gripe visoko je mutirajući virus koji se mijenja iz godine u godinu stoga još uvijek nema cjepiva koje pruža stopostotnu zaštitu i ovisi o prilagođenosti cjepivnog virusa onome koji kola u prirodi. Osim toga, manja uspješnost ovisi i o dobi čovjeka koji se cijepi, imunokompromitiranosti pacijenta kao i o činjenici koliko se kontinuirano cijepi.


Cjepivo protiv gripe za sve građane koji ne pripadaju rizičnim kategorijama prošle je godine koštalo dvadeset kuna. Cijena ovogodišnjeg cjepiva zasad još nije formirana, a epidemiolozi kaže da je trenutno teško točno predvidjeti tijek sezone gripe.


– U ovom trenutku je teško točno reći kada će započeti epidemija gripe i kakva će ona točno biti. Prošli tjedan službeno je počela sezona prijavljanja slučajeva gripe, no zasad nismo evidentirali niti jedan slučaj, ističe dr. Rončević.