Povećanje trošarina

Cigarete ponovo poskupljuju, otkriveno i koliko. Sprema se udar i na alternativne proizvode

Jagoda Marić

Foto Reuters

Foto Reuters

Uvodi se i pet novih kategorija na koje bi se ubuduće plaćala trošarina, a to su cigare i cigarilosi, grijani i novi duhanski proizvodi te e-tekućina, a koliko će to povećati njihovu cijenu, nitko ne želi prognozirati



ZAGREB – U Hrvatskoj će uskoro poskupjeti cigarete i to povećanje cijene najvjerojatnije će biti dvije kune po kutiji. Da Vlada kreće u povećanje cijena cigareta, ali i da uvodi poseban porez, odnosno trošarinu na neke nove duhanske proizvode, pokazuje prijedlog nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode koji je objavljen na portalu e-savjetovanje.


Savjetovanje o prijedlogu uredbe trajat će do 3. veljače, što znači da se nakon toga može usvojiti na bilo kojoj sjednici Vlade i da može vrlo brzo stupiti na snagu.


Vlada ne daje nikakva pojašnjenja i izračune nego tek ističe da se prijedlogom te uredbe u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi europska direktiva o strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan.




Predlaže se tako da se specifične trošarine na cigarete sa sadašnjih 335 kuna za tisuću komada podignu na 375 kuna, odnosno za 40 kuna, dok bi proporcionalni dio trošarine i dalje bio 34 posto od maloprodajne cijene.


Minimalna trošarina na cigarete povećala bi se za 74 kune, sa 755 kuna na 829 kuna za tisuću komada.


Kad je u pitanju trošarina na sitno rezani i ostali duhan za pušenje ona ostaje 600 kuna za jedan kilogram, pa se s poskupljenjem cigareta može očekivati da će još više pušača koji ne mogu prestati pušiti prijeći na kupnju duhana i da će sami motati cigarete.


U odnosu na uredbu koja je na snazi, a stupila je na snagu krajem studenoga 2018. godine, uvodi se i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se ubuduće plaćala trošarina, a to su cigare i cigarilosi, grijani i novi duhanski proizvodi te e-tekućina.


Na e-tekućinu plaćat će se trošarina od jedne kune za mililitar, a na grijane duhanske proizvode bit će 600 kuna po kilogramu. Toliko će iznositi i trošarina po kilogramu novih duhanskih proizvoda, kao i trošarina na tisuću komada cigara i cigarilosa.


Koliko će to povećati cijenu novih duhanskih proizvoda, odnosno alternativnih proizvoda koji su već nekoliko godina sve popularniji i na hrvatskom tržištu, nitko ne želi prognozirati.


Naši sugovornici iz Ministarstva financija ističu da tek treba vidjeti kako će kod formiranja cijena cigareta, ali i ostalih proizvoda reagirati duhanska industrija, jer je na Vladi da propisuje trošarine, a na duhanskoj industriji da definira cijene.


Ipak, temeljem dosadašnjeg iskustva procjenjuju da bi kutija cigareta mogla poskupjeti dvije kune. Toliko su cigarete poskupjele i u prosincu 2018. godine kad su posljednji put rasle trošarine.


I sada će, kao i prije nešto više od godinu dana, ponovo biti aktualno pitanje hoće li rast cijena cigareta utjecati na smanjenje broja pušača ili će se ovisnici o nikotinu okrenuti kupnji u susjednim zemljama, poput primjerice BiH ili Srbije, gdje su cigarete ipak jeftinije ili će rast cijena osnažiti sivo tržište.


Čak 88 tisuća pušača kupuje duhan ilegalnim kanalima


Država od trošarina na duhanske proizvode godišnje ubere nešto manje od pet milijardi kuna, a prema prošlogodišnjem istraživanju Ekonomskog instituta 7,8 posto pušača u Hrvatskoj kupuje duhan ilegalnim kanalima, što je, procjenjuje se 88.000 pušača, pa država tako godišnje izgubi oko 120 milijuna eura prihoda.