Nada

Čičak: Predsjednica Grabar-Kitarović želi ”zajedničku i jednu” komemoraciju

Hina

»Nadam se da će iduće godine osobno predsjednica doći i da će ove podjele već jednom ostati iza nas. Ovo ne da je tužno, ovo je sramota za jednu zemlju«, izjavio je Čičak nakon službene komemoracije žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora



Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Ivan Zvonimir Čičak u nedjelju je izrazio nadu da će iduće godine biti moguće da predsjednica dođe na »zajedničku i jednu» komemoraciju žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u Jasenovcu budući da je ove godine samostalno odala počast žrtvama u petak jer ne želi sudjelovati u daljnjim podjelama u zemlji.


»Nadam se da će iduće godine osobno predsjednica doći i da će ove podjele već jednom ostati iza nas. Ovo ne da je tužno, ovo je sramota za jednu zemlju«, izjavio je Čičak nakon službene komemoracije žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora.


Smatra i da je »ovako siromašan sastav prisutnih ljudi« sramota za Hrvatsku.Čičak je istaknuo da mu je Grabar-Kitarović u petak, kada su zajedno posjetili Spomen-područje Jasenovac i odali počast žrtvama, rekla da će službenoj komemoraciji nazočiti kada ona bude zajednička i jedna kolona te da sada ne želi sudjelovati u daljnjim podjelama u zemlji. Na novinarsko pitanje ne pridonosi li onda i ona tim podjelama, Čičak je odgovorio da nije pridonijela.»Ona izbjegava daljnje podjele i ja je osobno u tome podržavam«, rekao je. Čičak smatra i da je sada Hrvatska podjeljena kao nikada nakon Domovinskog rata na raznim temama: od ratifikacije Istanbulske konvencije do suočavanja s prošlošću. Drži i da je potrošena energija zajedništva koja je postojala za vrijeme Domovinskog rata te se pita što bi sada trebalo biti novo što bi u zemlji ujedinilo različite političke opcije.Ocijenio je sramotnim da u Jasenovcu nije položen vijenac SDP-a i da nikoga iz te stranke nije bilo. »Koja je to poruka? Oni zapravo propitkuju legitimnost i legalitet vlasti u Hrvatskoj na taj način«, ustvrdio je Čičak.

Prigodnim programom u Spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak. Bila je to treća od tri komemoracije koje se odražavaju u spomen na jasenovačke žrtve. Komemoraciju su ranije održali Savez antifašista boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Srpsko narodno vijeće, a prošli tjedan i predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH. Oni izražavaju nezadovoljstvo što se u javnom prostoru tolerira ustaški pozdrav.