Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Pridonijele znanosti i društvu

Četiri mlade znanstvenice nagrađene stipendijama L'Oreal-UNESCO

Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2018. u 22:15 2018-04-05T22:15:58+02:00

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture stipendije Nacionalnog programa »Za žene u znanosti« za 2018. godinu dodijelilo je Andrei Bistrović s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu za istraživanja na području medicinske kemije, Antoneli Blažeković s Medicinskog fakulteta u Zagrebu za istraživanje funkcioniranje proteina kod Parkinsonove bolesti, Mariji Brbić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu za rad na području molekularne biologije, biomedicine ili neuroznanosti, te Martini Požar s Prirodoslovnog fakulteta u Splitu za rad iz područja fizike

ZAGREB Četiri mlade znanstvenice koje su svojim radom doprinijele znanosti i društvu svečano su u četvrtak navečer nagrađene stipendijama L'Oreal-UNESCO koje su dodijeljene 12. put u Hrvatskoj, a 20 puta u 117 zemalja svijeta.

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture stipendije Nacionalnog programa »Za žene u znanosti« za 2018. godinu dodijelilo je Andrei Bistrović s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu za istraživanja na području medicinske kemije, Antoneli Blažeković s Medicinskog fakulteta u Zagrebu za istraživanje funkcioniranje proteina kod Parkinsonove bolesti, Mariji Brbić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu za rad na području molekularne biologije, biomedicine ili neuroznanosti, te Martini Požar s Prirodoslovnog fakulteta u Splitu za rad iz područja fizike.

Nagrade znanstvenicama uručili su i čestitali im izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Vesna Bedeković, izaslanice predsjednika Vlade ministrice Blaženka Divjak i Nina Obuljen Koržinek, te predsjednik Izbornog povjerenstva programa »Za žene u znanosti« akademik Zvonko Kusić.

Oni su naglasili važnost žena u znanosti i jednakosti u društvu, njihovu izvrsnost u postizanju znanstvenih rezultata, poticaje koje time daju brojnim samozatajnim znanstvenicama kao i ugledu Hrvatske koji time promiču u svijetu.

Generalna direktorica L'Oreala Adria Brigitte Streller izrazila je povjerenje tvrtke prema ženama u znanosti te kazala da je tu stipendiju do sada dobilo više od tri tisuće žena u 117 zemalja. Među njima su 102 dobitnice nagrade L'Oreal-UNESCO, od kojih su tri laureatkinje Nobelove nagrade.

Stipendija iznosi pet tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti i dodjeljuje s jednokratno, a do sada ju je dobilo ukupno 46 mladih znanstvenica u Hrvatskoj.

Premda je u pretekla dva desetljeća broj žena koje se bave znanošću porastao za 12 posto, žene se i dalje suočavaju s preprekama u ostvarivanju svojih potencijala, pa je i dalje samo 11 posto žena na rukovodećim položajima u akademskim institucijama, podaci su UNESCO-a koji su u dostavljeni novinarima u materijalima organizatora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.