Svečana akademija u Ljubljani

Cerar poručio da će Slovenija nepopustljivo ustrajati na ‘svojim granicama’

Hina

Reuters

Reuters

»Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama. Arbitražnu odluku poštujemo i provodit ćemo je. Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća«, kazao je Cerar



LJUBLJANA Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u petak da će njegova vlada ustrajati na »svojim granicama« do kojih bi trebala doći provedbom arbitražne presude o granici s Hrvatskom.


»Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama. Arbitražnu odluku poštujemo i provodit ćemo je. Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća«, kazao je Cerar na svečanoj akademiji u Ljubljani kojom je obilježen 23. prosinca 1990. kad su Slovenci na referendumu glasovali za samostalnost.


Naglasio je da će se Slovenija pri provedbi arbitražne presude pobrinuti i za one svoje državljane koji prema toj presudi ostaju u Hrvatskoj.




Cerar je pozvao na jedinstvo u domaćoj politici, kakva se pokazala prilikom referenduma iz 1990. i prilikom stjecanja samostalnosti šest mjeseci kasnije.


»Jedinstvo i samostalnost ostaju naše zajedničke, temeljne vrijednosti. Vjerujem da u svakoj ozbiljnijoj kušnji moramo iskazivati jedinstvo kao prije 25 godina, a izborenu samostalnost ne smijemo nikada zaboraviti ili zanemariti ni u djelovanju u međunarodnim integracijama«, kazao je Cerar.