Novi pokušaj

Cerar će Plenkovića ovog tjedna pozvati na dijalog o granici

Hina

Reuters

Reuters

»Delo« navodi da su se odnosi Ljubljane i Zagreba nakon Plankovićeva govora u Ujedinjenim narodima, u kojemu je ponovio hrvatska stajališta o neprihvaćanju arbitraže, »zaledili»



Slovenski premijer Miro Cerar ovog će tjedna pozvati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na nastavak njihova dijaloga o granici, piše u utorak ljubljansko »Delo« pozivajući se na izvore u vladi.


Cerarov poziv temeljit će se na prošlotjednom zaključku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, koji je podržao vladine aktivnosti na implementaciji arbitražne presude o granici i Ceraru dao ovlaštenje da u vezi s tim nastavi dijalog s Hrvatskom, piše vodeći slovenski list.


»Delo« navodi da su se odnosi Ljubljane i Zagreba nakon Plankovićeva govora u Ujedinjenim narodima, u kojemu je ponovio hrvatska stajališta o neprihvaćanju arbitraže, »zaledili» te da su se oni, nakon što je Cerar otkazao ranije dogovoreni posjet Zagrebu, samo neformalno sastali tijekom nedavnog europskog summita u Tallinu, kada su razgovarali oko pola sata.




Tada je hrvatski premijer Ceraru kazao da je cilj Hrvatske da kroz dijalog dođe do boljeg razumijevanja pozicije jedne i druge strane, no sljedeći njihov sastanak moguć je samo o provedbi odluke arbitara, navodi list.


Jučerašnja odluka slovenske vlade da objavi »vizualizaciju« tijeka međudržavne granice, odnosno grafički prikaz granice što ga je, prema presudi arbitražnog suda, pripremila slovenska geodetska uprava, znak je da se Slovenija »ubrzano priprema na implementaciju arbitražne presude«, navodi »Delo«.


Kako u vezi s objavom tog materijala na internetskim stranicama vlade navodi Slovenska televizija, arbitražni sud je u svojoj presudi odredio jasne koordinate granice na moru, gdje do sada granica nije bila određena, pa je po stajalištu Slovenije riječ o definitivnom rješenju, po kojemu Sloveniji pripada 81 posto površine Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.


S druge strane, arbitražni sud nije odredio koordinate granice na kopnu, gdje se uglavnom držao načela razgraničenja po katastarskim podacima, zbog čega niti zacrtana granica iz objavljenih karata slovenskog Geološkog zavoda nije konačna nego privremena jer je treba uskladiti s Hrvatskom, navodi RTV Slovenija.


To se, kako navodi, prema međunarodnom pravu i po presudi arbitražnog suda može izvesti samo u bilateralnom dogovoru dviju strana.


Tehnički pregovori o usklađivanju mogli bi potrajati više godina, a ako dogovor s Hrvatskom o implementaciji presude ne bude moguć, Slovenija će koristiti privremeni zemljovid Geološkog zavoda, navodi Slovenska televizija.