Država izdvaja 1,2 milijuna kuna za popularizaciju znanosti

Časopisima Food Technology and Biotechnology i Croatica Chemica Acta po 190 tisuća kuna

Ljerka Bratonja Martinović

S oko 600 tisuća kuna MZOS će financirati 31 program u području popularizacije znanosti, a još će 590 tisuća kuna dobiti 15 časopisa u kojima se popularizira znanost. Po riječima ministra Jovanovića, ovaj je natječaj dio politike MZOS-a usmjerene na razvoj sustavnog pristupa znanosti kao društvenoj vrijednosti, promicanje znanstvene kulture i približavanje znanosti građanima, ali i na utemeljenje javnih politika na društveno odgovornoj znanosti



ZAGREB – U popularizaciju znanosti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ove će godine uložiti 1,2 milijuna kuna; s oko 600 tisuća kuna financirat će 31 program u području popularizacije znanosti, a još će 590 tisuća kuna dobiti 15 časopisa u kojima se popularizira znanost.


Na natječaj je prijavljen 71 program, a temeljem prosudbe Povjerenstva za znanstvene skupove i znanstvene udruge resorno je ministarstvo financijski poduprlo najvrsnije, rečeno je na jučerašnjem predstavljanju odobrenih programa u MZOS-u. Po riječima ministra Jovanovića, ovaj je natječaj dio politike MZOS-a usmjerene na razvoj sustavnog pristupa znanosti kao društvenoj vrijednosti, promicanje znanstvene kulture i približavanje znanosti građanima, ali i na utemeljenje javnih politika na društveno odgovornoj znanosti.


– Cilj je ovih programa motivirati učenike za znanost, tehnologiju, inženjerstvo, prirodoslovlje i medicinu – istaknuo je Jovanović.




Ministarstvo je krajem prošlog tjedna podijelilo i financijsku potporu znanstvenim časopisima, koju je ove godine dobilo oko 160 od ukupno 228 časopisa prijavljenih na natječaju za sufinanciranje u 2013. godini. Znanstvene će časopise MZOS ove godine financirati s 8,6 milijuna kuna.


Najviši su iznosi dodijeljeni časopisima Food Technology and Biotechnology i Croatica Chemica Acta, po 190 tisuća kuna. Najviše je sredstava, ukupno 1,8 milijuna kuna, dodijeljeno za financiranje 47 odobrenih časopisa u području društvenih znanosti, zatim slijede tehničke znanosti gdje su ukupnu potporu od 1,6 milijuna kuna dobilo 33 znanstvena časopisa, a na trećem su mjestu humanističke znanosti, čiji će 41 časopis  država sufinancirati s 1,3 milijuna kuna. Medicina i prirodoslovlje dobili su oko milijun kuna državne potpore, a najmanje časopisi u području biotehnologije, za koje država izdvaja 864.000 kuna.