Vijeće HTZ-a

Cappelli: Za 2018. godinu očekujemo rast od 5 posto, siječanj bilježi odlične rezultate

Biljana Savić

Članovima Turističkog vijeća HTZ-a predstavljena je informacija o tijeku sezone i stanju na tržištima, a ministar Gari Cappelli je ponovno najavio dobru turističku godinu.



Na 30. sjednici Turističkog vijeća HTZ-a članovi vijeća usvojili su novi Pravilnik o organizacijskom ustrojstvu Glavnog ureda HTZ-a i sistematizaciji radnih mjesta te poseban fokus na kongresni turizam i suradnju s međunarodnim turističkim organizacijama.


Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić kazao je da je reorganizacija nužna zbog praćenja novih trendova i povećanja učinkovitosti promotivnih aktivnosti na inozemnim emitivnim tržištima.


– Postojeća organizacijska struktura stara je nekoliko godina, a nova vremena i novi trendovi poslovanja zahtijevaju definiranje novih okvira djelovanja. Cilj nam je biti efikasniji, proaktivniji te u konačnici konkurentniji što je preduvjet nastavka rasta hrvatskog turizma. Nova sistematizacija donijet će učinkovitije i optimalnije poslovanje, jednostavniju i bržu koordiniranost zaposlenika te time brže rješavanje zadaća i poštivanje rokova, kazao je Staničić, dodavši da je nova reorganizacija rezultat analize stanja koja se provodila tijekom posljednjih šest mjeseci.




Osnovna promjena koje donosi nova sistematizacija je utemeljenje pet sektora, umjesto dosadašnjih sedam.


– Novom sistematizacijom odlučili smo objediniti nekoliko organizacijskih jedinica u jedan sektor. Tako smo sektore za oglašavanje, za brand »Hrvatska« te sektor za istraživanje tržišta i strateško planiranje spojili u jedan koji će se zvati sektor za strateške komunikacije. spomenuti će sektor također obuhvaćati PR i marketinške aktivnosti, jer smatramo da je riječ o usko vezanim djelatnostima kojima je nužna bolja koordiniranost, tješnja zajednička suradnja i sinergija.


Novost je i vraćanje posebnog Kongresnog odjela unutar HTZ-a koji će se još fokusiranije baviti daljnjim razvojem i promocijom ovog važnog segmenta ponude koji značajno utječe na cjelogodišnje poslovanje u turizmu, pojasnio je Staničić.


Novost je i utemeljenje sektora za međunarodne poslove i mrežu predstavništava koji će doprinijeti još boljoj koordinaciji mreže predstavništva, ali i jačoj zastupljenosti te boljoj suradnji Hrvatske turističke zajednice sa svjetskim turističkim organizacijama.


Članovima Turističkog vijeća HTZ-a predstavljena je informacija o tijeku sezone i stanju na tržištima, a ministar Gari Cappelli je ponovno najavio dobru turističku godinu.


– Nakon izuzetno uspješne turističke 2017. godine, u 2018. godinu ulazimo s istim ciljem, odnosno s ciljem daljnjeg pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije te poticanjem rasta kvalitete i razvoja hrvatskog turizma. Pozitivni trendovi u turističkom prometu nastavili su se i u siječnju koji bilježi dvoznamenkasti rast.


Uz veliki broj novih investicija te aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice usmjerenim prema razvoju posebnih oblika turizma, boljoj zračnoj povezanosti, vjerujem da je pred nama još jedna uspješna turistička godina u kojoj očekujemo rast od oko 5 posto, kazao je Cappelli.


Da će sajamski nastupi i posebne prezentacije biti jedna od ključnih aktivnosti u daljnjem pozicioniranju Hrvatske na emitivnim tržištima i zadržavanju rasta turističkog prometa potvrdio je i Staničić.


– U tijeku su intenzivni nastupi i predstavljanje hrvatske turističke ponude na najvažnijim svjetskim turističkim sajmovima. Tijekom siječnja smo predstavili Hrvatsku na desetak vrlo važnih sajmova kao što su Ferinemesse u Beču, Vakantiebeurst u Utrechtu, BOOT u Düsseldorfu, CMT u Stuttgartu i FITUR u Madridu. Uskoro ćemo ponudu predstaviti na sajmu FREE u Münchenu, MITT u Moskvi te u ožujku na sajmu ITB u Berlinu gdje ćemo prvi put nastupati s novim dizajnom štanda, najavio je Staničić. Nadalje, članovi turističkog vijeća HTZ-a usvojili su i prijedlog Odluke o posebnom oglašavanju na sportskom događanju Davis Cup Osijek. Riječ je o međunarodnom sportskom događanju Svjetske skupine Davis kupa, između teniskih reprezentacija Hrvatske i Kanade, koji će biti održani u Osijeku od 2. do 4. veljače ove godine.