Loše vijesti

CROBAROMETAR Predsjednica bi se trebala zabrinuti, gubi potporu birača, a izbori su sve bliže

P. N.

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Zašto bi se Predsjednica trebala zabrinuti? Ona i dalje uživa veliku potporu među HDZ-ovim biračima, njih 88 posto ju podupire i to je konstanta već godinu dana. Jedino još može računati na većinsku potporu birača Mosta, njih 73 posto, a kod birača ostalih velikih stranaka, SDP-a i Živog zida, ona potporu gubi iz mjeseca u mjesec. Također, unatrag godinu dana topi se i njezina potpora kod birača ostalih stranaka te kod neodlučnih gdje je najviše izgubila



Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar u Dnevniku Nove TV otkriva tko su u veljači najpopularniji političari te kakva je podrška Predsjednici i njezinom radu u mjesecu na izmaku.


PREDSJEDNICA GUBI POTPORU


Do izlaska na predsjedničke izbore ostalo je još deset mjeseci, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gubi potporu kod birača za svoj rad. U ovom trenutku njezinu politiku odobrava manje od polovice ispitanika, točnije njih 48 posto, a raste broj nezadovoljnika, kojih je 43 posto. Kako se približavaju predsjednički izbori, pad je to koji bi Predsjednicu trebao zabrinuti. Primjerice, njezin prethodnik na Pantovčaku, Ivo Josipović, imao je znatno veću potporu. Njegov rad podupiralo je 67 posto ispitanika, a njih 27 posto nije.


Zašto bi se Predsjednica trebala zabrinuti? Ona i dalje uživa veliku potporu među HDZ-ovim biračima, njih 88 posto ju podupire i to je konstanta već godinu dana. Jedino još može računati na većinsku potporu birača Mosta, njih 73 posto, a kod birača ostalih velikih stranaka, SDP-a i Živog zida, ona potporu gubi iz mjeseca u mjesec. Također, unatrag godinu dana topi se i njezina potpora kod birača ostalih stranaka te kod neodlučnih gdje je najviše izgubila.


TKO SU NAJPOPULARNIJI POLITIČARI?


Unatoč padu potpore za svoj rad, Predsjednica je i dalje najpopularnija i na 63 posto građana ona ostavlja pozitivan dojam, a njih 31 posto negativan dojam. Zanimljivo, o njezinu prethodniku Ivi Josipoviću u istom razdoblju mandata pozitivan dojam imalo je 76 posto ispitanika. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš može računati na 42 posto potpore birača, dok isti toliki postotak birača o njoj ima negativan dojam. Milan Bandić možda nije jak sa svojom strankom, ali kod birača je visoko ocijenjen na listi popularnih, o njemu pozitivan dojam ima 42 posto ispitanika, a negativan 51 posto ispitanika. Božo Petrov može računati na potporu 40 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 48 posto negativan dojam. Kod birača je prvi put testirana i predsjednica stranke START Dalija Orešković, a o njoj pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika, a 30 posto negativan.

Ivan Vilibor Sinčić dugo je bio drugi na listi popularnih, no on dramatično gubi na popularnosti kod birača. U ovome trenutku o njemu pozitivan dojam ima 37 posto ispitanika, a negativan njih 50 posto. Premijer Plenković mjesecom na odlasku može biti zadovoljan. Dojam kod birača o njemu se popravio, pa trenutačno njih 39 posto o njemu ima pozitivan, a 54 posto negativan dojam. Kod Davora Bernardića bez značajnih promjena. Tek 26 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 59 posto negativno.


TKO SU NAJPOPULARNIJI POLITIČARI KOD BIRAČA ČETIRI VELIKE STRANKE?


Kod birača Hrvatske demokratske zajednice, Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je najpopularnija s 93 posto potpore, Andrej Plenković je drugi s 88 posto, a na trećem je mjestu Milan Bandić o kojem pozitivan dojam ima 64 posto ispitanika. Kod SDP-ovih birača najpopularnija je i dalje Anka Mrak Taritaš sa 74 posto, a tek onda slijedi predsjednik SDP-a Davor Bernardić s potporom od 65 posto. Mirando Mrsić na trećem je mjestu popularnosti kod birača SDP-a s potporom od 59 posto. Lider među biračima Živog zida i dalje je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 85 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 50 posto, a na trećem mjestu je Dalija Orešković s 47 posto.Birači Mosta Božu Petrova i dalje smatraju liderom, a on je prvi izbor za 89 posto njihovih birača. Slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 68 posto, a na trećem mjestu je i kod Mostovih birača Dalija Orešković s 50 posto potpore.

NAPOMENA:


Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 991 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.