Trend militarizacije hrvatskog društva

CMS poziva građane da podnesu prigovor savjesti na sudjelovanje u vojnoj pričuvi, evo kako to učiniti

Hina

Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Vladi su poručili da je umjesto jačanja oružanih snaga, u ovom trenutku važnije uspostaviti moderan sustav civilne zaštite i aktivirati građane u tom sustavu



Centar za mirovne studije i inicijativa “Ne vojnom roku” u petak su pozvali građane koji ne žele sudjelovati u radu oružanih snaga da prilikom poziva na ažuriranje podataka iz vojne evidencije pismeno iskažu prigovor savjesti na obvezu služenja u pričuvnom sastavu, te dodali da se prigovor savjesti može uložiti i nakon uručenja poziva za vojnu vježbu.


“Nažalost, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije reguliralo proceduru ulaganja prigovora savjesti na služenje u pričuvnom vojnom sastavu pa CMS i inicijativa ‘Ne vojnom roku -Hrvatska zna bolje’ apeliraju da to žurno učini”, poručuju u priopćenju.


Podsjećaju da Zakon o civilnoj službi propisuje da zahtjev za civilnu službu, zbog prigovora savjesti, može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Na njihovim internetskim stranicama dostupan je primjer pisane izjave.




Osobe koje ulože prigovor savjesti i dalje imaju obavezu služenja u sastavu civilne zaštite te se u vojnoj evidenciji vode kao civilni pričuvnici. CMS i inicijativa “Ne vojnom roku” smatraju da treba reaktivirati Povjerenstvo za civilnu službu, koje bi sukladno zakonu, odlučivalo i o zahtjevima obveznika pričuvnog sastava za prigovor savjesti.


CMS i inicijativa upozorili su na “negativan trend militarizacije hrvatskog društva, što je vidljivo i iz najave Vlade o nepotrebnom povećanju proračuna MORH-a u naredne tri godine. Kao da su već pali u zaborav požari koji su poharali Hrvatsku i iz kojih je bilo više nego očito da se je raspao sustav civilne zaštite”. 


Vladi su poručili da je umjesto jačanja oružanih snaga, u ovom trenutku važnije uspostaviti moderan sustav civilne zaštite i aktivirati građane u tom sustavu.