Bez komentara

Butković “po tiho” nastavlja s imenovanjima: Na čelu “Odašiljača i veza” – bivši obavještajac

Danko Radaljac

Mate Botica otišao je s bivše pozicije nakon skandala u koji je bio uključen ondašnji ravnatelj SOA-e, a sadašnji ministar obrane Josip Buljević



ZAGREB Ministar prometa Oleg Butković nastavlja s kontroverznim imenovanjima u javna poduzeća. Nakon što je na čelu HŽ Infrastrukture postavio Ivana Kršića, menadžera kojeg se može povezati s ruskim poduzetnicima bliskima Ani Karamarko, u poduzeće Odašiljači i Veze imenovao je Matu Boticu, bivšeg šefa Operativnog tehničkog centra (OTC), institucije zadužene za sva tehnička prisluškivanja u državi.


Bez komentara


I dok su imenovanja u HAC-u i HŽ Infrastrukturi javno objavljena, do jučer se zapravo nije znalo tko je došao na čelo tvrtke zadužene za rad odašiljača u javnom vlasništvu. Tek je na službenim Internet stranicama ovog poduzeća osvanulo u popisu članova uprave i nadzornog odobra kako je ovaj bivši djelatnik obavještajnog sustava jedini član Uprave. Nitko od službenih izvora jučer nije želio kazati ništa o ovom imenovanju, unatoč poslanim upitima.


O samom Mati Botici nije poznato mnogo podataka prije njegovog angažmana u sigurnosno-obavještajnom sustavu.


Sporni kontakt




U OTC-u je bio imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja, a s pozicije je maknut nakon skandala u koji je bio uključen ondašnji ravnatelj SOA-e, a sadašnji ministar obrane Josip Buljević. Naime, policija je u jednoj od operacija protiv organiziranog kriminala tražila izliste broja mobitela za koji se na kraju ispostavilo da Buljević koristi. Netko u OTC-u je prepoznao taj broj i protivnom svim pravilima službe dojavio mu. Današnji ministar obrane tad je te kontakte objasnio održavanjem informatorskih veza s kriminalnim podzemljem, a tko mu je dojavio da je njegov broj bio pod nadzorom nikad se nije saznalo. Tijekom istrage o curenju informacija saslušan je i Botica, kojem je prema navodima medija čak i stan pretresan.


Botica je još jednom samo bio u sferi interesa medija. Također dok je šefovao OTC-om proširila se glasina kako ta institucija olako nabavlja veliki broj skupocjenih službenih automobila.


Ta se glasina nikad nije ni potvrdila ni negirala, jer je OTC podatak o broju i vrsti službenih automobila smatrao tajnim.