Ministar u Splitu

Butković: Nabava brodova u Jadroliniji nije bila transparetna

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Jedna od glavnih zadaća Uprave je bila nabava novih brodova. Ovaj postupak koji je rađen u Jadroliniji nije bio onakav kakav sam htio i kakav je trebao biti. Znači – nije bio transparentan. To sam vidio i s tim sam upoznat«, rekao je Butković odgovarajući u Splitu na novinarska pitanja vezana uz najnoviju nabavu katamarana

SPLIT Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu da nabava katamarana u Jadroliniji nije bila transparentna i zakonita.  

»Jedna od glavnih zadaća Uprave je bila nabava novih brodova. Ovaj postupak koji je rađen u Jadroliniji nije bio onakav kakav sam htio i kakav je trebao biti. Znači – nije bio transparentan. To sam vidio i s tim sam upoznat«, rekao je Butković odgovarajući u Splitu na novinarska pitanja vezana uz najnoviju nabavu katamarana.


 Prema tvrdnjama nekih medija, Uprava Jadrolinije pogodovala je nizozemskoj tvrtki DAMEN pri nabavi katamarana tako što su se prije raspisivanja natječaja zaposlenici Jadrolinije za nove katamarane raspitivali kod tog nizozemskog proizvođača brodova kojeg su poslije odabrali na natječaju. U medijskim napisima se također ističe kako je na čelu uprave državne brodarske tvrtke David Sopta, navodno blizak premijeru Plenkoviću.


 Butković je danas rekao kako je njegova zadaća kao ministra pratiti sve što se događa u njegovu resoru.




 »Moram pratiti da svi postupci koji se vode u resoru budu transparentni i zakoniti. Ovaj postupak u Jadroliniji po mojim saznanjima i po onome što sam vidio nije bio takav«, rekao je ministar.


 Na novinarsko pitanje može li i hoće li smijeniti Upravu Jadrolinije, ministar Butković je odgovorio kako je to stvar Nadzornog odbora i Skupštine te tvrtke.


 Dodao je kako je Uprava izabrana na prijedlog Vlade te kako će pričekati da se prikupe sve informacije.


 »Vidjet ćemo – donijet ćemo sigurno odgovarajuću odluku. Da sam na mjestu članova Uprave i ljudi koji su pravili ove postupke, znam što bih sam napravio«, rekao je Butković.


 Na novinarsko pitanje hoće li ministarstvo Uskoku podnijeti prijavu, ministar je odgovorio : »Pustimo te stvari, ne bih komentirao.«


 Za Jadroliniju je istaknuo kako je to »strateška i jako bitna tvrtka« te najveći hrvatski brodar i »jedan od najvećih svjetskih linijskih brodara«.


 Ministar Butković sudjelovao je u srijedu u Splitu na okruglom stolu »Ljetni prometni izazovi u turističkim gradovima«.