Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Susret ministara

Butković: Imamo podršku Poljske za Pelješki most i riječke investicije

Ministri u obilasku Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje, Foto: I. TOMIĆ
Ministri u obilasku Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje, Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2017. u 14:13 2017-05-09T14:13:00+02:00

Ne odustajemo od nizinske pruge, za Vladu je to prioritet i koncentrirat ćemo maksimalne snage prema realizaciji izgradnje željezničke infrastrukture do Rijeke, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Buković

RIJEKA Dogovorili smo podršku Poljske kao utjecajne države u institucijama Europske unije za naše zahtjeve da se još neke hrvatske luke, osim Rijeke, uvrste u mrežu europskih TEN-T prometnih koridora.

Sigurno se to odnosi na luku Ploče, ali moguće i na neke druge hrvatske luke.Također imamo i podršku Poljske za povlačenje sredstava iz europskih fondova u nizu prijavljenih hrvatskih projekata među kojima su Pelješki most, kao i infrastrukturne investicije za razvoj riječkog prometnog pravca, kao što je Zagrebačka obala, cesta D-403, nizinska pruga i drugi.

Ne odustajemo od nizinske pruge, za Vladu je to prioritet i koncentrirat ćemo maksimalne snage prema realizaciji izgradnje željezničke infrastrukture do Rijeke, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Buković tijekom današnjeg obilaska riječke luke, gdje je bio domaćin Mareku Gróbarczyku, ministru morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Republike Poljske.

Gróbarczyk je iskazao zadovoljstvo međudržavnom suradnjom, koja bi mogla biti i konkretnija u segmentu brodogradnje.

- Trenutno je europska brodogradnja u dobroj poziciji zbog propadanja nekih brodogradilišta na Dalekom istoku. Mi smo usvojili novi zakon za posebni tretman brodogradilišta u Poljskoj.

Suradnja u brodogradnji sa Hrvatskom je realna i moguća. Knjige narudžbi brodogradilišta u Europi su pune, najviše je riječ o gradnji cruisera i naša suradnja moguća je za te, ali i druge vrste brodova, kazao je Gróbarczyk.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.