Rasprava o mirovinskoj reformi

Burić: “Imovina mirovinskih fondova ove će godine prijeći 100 milijardi kuna”; Beljak: “Sprema nam se afera teška jednako toliko”

Hina

Krešo Beljak / Snimio Darko JELINEK

Krešo Beljak / Snimio Darko JELINEK

»Sprema nam se afera teška 100 milijardi kuna, oni 'borgovci' su mala djeca za ovo što se događa, a ministra nema tu«, ustvrdio je HSS-ov Krešo Beljak koji je, kao i ostatak oporbe, nezadovoljan što na saborskoj raspravi nije bilo ministra Marka Pavića



ZAGREB Krajem travnja imovina mirovinskih fondova iznosila je gotovo 94 milijardi kuna i pretpostavlja se da će ove godine prijeći 100 milijardi kuna, rekla je u ponedjeljak državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, koju je oporba iskoristila kako bi izrazila zabrinutost zbog najavljene mirovinske reforme.


Beljak: Sprema nam se afera teška 100 milijardi kuna


»Sprema nam se afera teška 100 milijardi kuna, oni ‘borgovci’ su mala djeca za ovo što se događa, a ministra nema tu«, ustvrdio je HSS-ov Krešo Beljak koji je, kao i ostatak oporbe, nezadovoljan što na saborskoj raspravi nije bilo ministra Marka Pavića.


Državnu tajnicu uvjerava kako ju je ministar ostavio na vjetrometini da »brani jednu suludu ideju«. »Možda nije suluda za ministra, ali radi se o tome da je država bankrotirala i da sa tih 100 milijardi, fiktivnih ili nefiktivnih, namjeravaju popraviti bilance kako bi se stekli uvjeti da se ponovno zadužimo«, tvrdi Beljak.




SDP-ovi zastupnici ocijenili su da je u najavama mirovinske reforme premijer Andrej Plenković potrošio ministra Pavića, odnosno »gurnuo ga da izgori«.


Najaviti građanima da će uzeti 90 milijardi njihovih kuna, koje su štedjeli već 16-17 godina, pa tko to smije, pita se Gordan Maras i vladajuće proziva zbog trenutka rasprave. »Sakrili ste krađu veću od privatizacijske iza sinoćnje veličanstvene pobjede naših reprezentativaca«, tvrdi.


Saša Đujić optužio je pak HDZ da po drugi puta u 25 godina pokušava opljačkati hrvatske umirovljenika.


Peđa Grbin (SDP) i Ivan Lovrinović (PH) pozivaju Vladu da povuče zakonske izmjene.


Napravite posao kako treba, ako to niste u stanju povucite se, poručuje Grbin vladajućima te ustrajava da iza svih najava koje je o mirovinskoj reformi dao Pavić zapravo stoji Plenković. Stoji iza ucjene – dobit ćete dodatak na mirovinu, ali samo ako svoju ušteđevinu prepustite državi, kaže zastupnik.


Povucite prijedlog izmjena za jesen, a neka Predsjedništvo Sabora sazove plenarnu sjednicu o reformi sa stručnjacima da javnost čuje o čemu se radi, predlaže Lovrinović.


Branimir Bunjac (ŽZ) objašnjava što je sporno sa obveznim mirovinskim fondovima – to što se država odrekla 90 milijardi kuna u korist banaka, koje putem fondova tim novcem raspolažu kako žele, isključivo u svoju korist, bez ikakvog rizika.


Uvođenjem obveznih mirovinskih stupova, tvrdi, pokradeni su hrvatska država, građani i budući umirovljenici.


Bačić: Diletanstki igrokaz i cendranje oporbe


Zastupnici HDZ-a podržavaju predloženi zakon i reforme koje najavljuje Vlada, a šef Kluba HDZ-a Branko Bačić kritizirao je jutrošnje oporbeno ustrajavanje na stankama.


»Diletanstki igrokaz oporbe« pokazuje izostanak bilo kakve vizije i znanja o budućnosti mirovinskog sustva i potrebi njegove refome, kaže Bačić.


Osvrnuo se i na »cendranje« oporbenih klubova što na raspravi nije bilo ministra Pavića. Ovdje se ne radi o mirovinskoj reformi, kad se o njoj na jesen bude raspravljalo ministar će biti nazočan, poručio im je.


Naglasio je da mirovinska reforma mora učiniti održivim mirovinski sustav, jer se godišnje se iz proračuna za isplatu mirovina izdvaja 17 milijardi kuna.


Ako tu reformu ne provedeno, građani koji su 2002. bili mlađi od 40 godina imat će mirovine za 500 kuna manje od onih koji su sada u mirovini, a imali su istu prosječnu plaću, naglasio je Bačić.


Pavić će predstaviti mirovinsku reformu


Oporbene prozivke odlučno odbacuje i državna tajnica Burić, tvrdi kako su ciljevi zakona jačanje mirovinskih fondova na tržištu kapitala i zaštita članova obveznih mirovinskih fondova.


Najavila je da će ministar Pavić predstaviti reformske mjere, a predmetni zakon, kaže, to nije.


Bez reformi naš mirovinski sustav nije dugoročno održiv, kaže Burić i navodi kako su održivost sustava i primjerenost mirovina razlozi za pokretanje mirovinske reforme.


Mirovine su sigurne, na vrijeme se isplaćuju i isplaćivat će se, ali promjene su nužne, rekla je državna tajnica. Plan je da se u rujnu paket reformskih zakona uputi u Vladinu proceduru, da ide u dva čitanja i da se održe dva GSV-a.


Trenutno imamo 1, 23 milijuna umirovljenika i 1, 51 milijuna radnika, omjer je 1 prema 1, 23 što je dugoročno neodrživo, zaključila je Burić.