Vremenska prognoza

Bura donosi sunce, ali ne zadugo. Evo kakvo nas vrijeme čeka do kraja mjeseca

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Najveća je vjerojatnost za tek malo kiše u gorskoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati oblačno, ujutro i maglovito, a magla se osobito po kotlinama može i dulje zadržati. Duž obale sjevernog Jadrana će zapuhati bura, podno Velebita lokalno i s olujnim udarima, koja će donijeti stabilnije i sunčanije vrijeme, uz dnevnu temperaturu od 16 do 18 °C.


Podjednaka dnevna temperatura bit će i u Dalmaciji, a jutarnja oko 8 °C u unutrašnjosti te između 13 i 16 °C na obali. Prevladavat će sunčano, uz većinom umjerenu buru, prema otvorenom moru i jaku. Stoga će i more biti umjereno valovito i valovito. Na jugu Hrvatske bura će biti najslabija, poslijepodne će čak nakratko ponegdje opet zapuhati i jugo, uz koje će i dalje biti razmjerno toplo, do 20 °C, piše HRT.


Na kopnu će i u utorak prevladavati oblačno, ponegdje i maglovito, uz mogućnost za malo kiše ponajprije u gorju. Od srijede uz jugozapadnjak, magle će biti sve manje, ali zato će kiša biti sve češća. No, s povremenim sunčanim razdobljima, opet će malo porasti dnevna temperatura, osobito sredinom tjedna. 




U utorak pak posvuda na Jadranu sunčanih sati neće manjkati, ali stabilno vrijeme kratko će potrajati. Već u srijedu okreće na jugo, s kojim opet dolazi više oblaka i povremena kiša, pa će studeni završiti promjenljivim vremenom. I temperaturom znatno iznad prosjeka, i jutarnjom i dnevnom – kao što je to bilo i u dosadašnjem dijelu ovoga nimalo tipičnog studenog.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.