Zastupnik Živog zida

Bunjac: Netransparentni i štetni krediti koje je Agrokor dobio od Jadranske banke

Hina

Foto. D. JELINEK

Foto. D. JELINEK

U razdoblju od prosinca 2015. do 2016. Jadranska banka Agrokoru je, kaže, plasirala kredit u iznosu 52 milijuna kuna koliki je temeljni kapital banke za mjenice izdane od Konzuma uz eskontnu stopu od 7,60 posto



Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac upozorio je u srijedu na, kako je rekao, netransparentne i štetne kredite koje je Agrokor dobio od Jadranske banke te se zapitao tko i zašto skriva istinu o toj banci.


»Jadranska banka, matična banka Šibensko-kninske županije s temeljnim kapitalom od 50 milijuna kuna, 2015. je bila u ogromnim dugovima od 846 milijuna kuna pa im je Državna agencija za osiguranje štednih uloga postavila sanacijsku upravu. U svjetlu tih događanja pojavio se podatak da je takva devastirana banka kreditirala Agrokor dva puta, davala kredit pod uvjetima da nema nikakve garancije da će taj novac biti vraćen«, rekao je Bunjac nakon jutrošnje saborske stanke.


U razdoblju od prosinca 2015. do 2016. Jadranska banka Agrokoru je, kaže, plasirala kredit u iznosu 52 milijuna kuna koliki je temeljni kapital banke za mjenice izdane od Konzuma uz eskontnu stopu od 7,60 posto. »Iako taj kredit nije vraćen, a morao se podmiriti tijekom 2016. godine, Jadranska banka je krajem 2016. ponovno odobrila Agrokoru otkup 52 milijuna kuna mjenica uz eskont, s rokom povrata do kraja 2017. godine. Znači ukupno je dala 104 milijuna kuna«, navodio je Bunjac.




Indikativno je, kaže, da Jadranska banka u sanaciji pod državnom paskom i pod direktnom ingerencijom ministra Zdravka Marića odobrava plasman Agrokorovih mjenica »pri punoj svijesti o vrlo realnoj opasnosti da prezaduženi Agrokor neće moći vratiti novo kreditno zaduženje«.


Kad je ova informacija procurila u javnost, ističe Bunjac, sanacijska uprava suspendirala je trojicu zaposlenika banke.


Podsjetio je i da je u toj banci bivša uprava uhićena pod sumnjom za gospodarski kriminal početkom ove godine.


»Postavlja se pitanje zbog čega se skriva istina o stanju u Jadranskoj banci i kako je moguće da banka pod nadzorom ministra Marića kreditira Agrokor iako je jasno da posuđeni novac nikada neće vidjeti«, zapitao se Bunjac.