Hrvatsko pravosuđe

Bujanec likuje zbog presude protiv News Bara: Najavljuje nove tužbe i piše – oni su sljedeći

P. N.

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

Sutkinja je, dakle, zaključila da su u pitanju "svjesne izmišljotine", ne mareći za činjenicu da je satira, između ostalog, "svjesna izmišljotina". Drugim riječima, po mjerilima sutkinje Šagud satira bi imala biti u potpunosti zabranjena.



Konac aktualne godine hrvatsko pravosuđe zapečatilo je još jednom kontroverznom presudom: sutkinja Snježana Šagud presudila je u prvom stupnju da izdavač satiričnog sadržaja News Bar mora platiti dvanaest tisuća kuna odštete Velimiru Bujancu, jer je satiričkim člankom povrijedio Bujančevu čast i ugled.


Podsjetimo, rado se o članku pod naslovom “Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura”. Unatoč činjenici da je na portalu News Bar jasno naznačeno da je riječ o satričnoj stranici, što će reći da autori tamo objavljuju izmišljene i apsurdne članke koji kroz humor komentiraju društvenu zbilju, sutkinja je presudila da News Bar mora platiti.


– Ovi navodi izneseni su na krajnje neprihvatljiv i neprofesionalan način, te se stoga njihovom objavom svjesno i zlonamjerno, moralno diskreditira osobu Velimira Bujanca i to ne samo kao čovjeka, nego i kao novinara, stoji u obrazloženju sutkinje Šagud.




Sutkinja je, dakle, zaključila da su u pitanju “svjesne izmišljotine”, ne mareći za činjenicu da je satira, između ostalog, “svjesna izmišljotina”. Drugim riječima, po mjerilima sutkinje Šagud satira bi imala biti u potpunosti zabranjena.


Dok mnogi u nevjerici nariču nad stručnošću hrvatskog pravosuđa i postavljaju pitanja o zabrani satire, Velimir Bujanec očekivano je zadovoljan preesudom sutkinje Šagud. Na svojoj Facebook stranici ovaj “novinar” s kokainskom i pronacističkom prošlošću kao životnom poputbinom objavio je vijest o presudi protiv News Bara, napisao – “Bez komentara” i dodao smješka.


U odgovoru jednom od svojih simpatizera koji je ničim izazvan u komentarima spomenuo news portal Index, Bujanec je kratko napisao: Oni su sljedeći.