Izjava o UDBA-i

Brza isprika mu, čini se, nije pomogla: Sve više HSS-ovaca traži da Beljak snosi političku odgovornost

Zlatko Crnčec

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Otkad je Beljak na čelu stranke HSS je ostao i bez dvije funkcije župana. Zbog neslaganja s njim stranku je napustio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je na lokalne izbore 2017. izašao kao nezavisni kandidat, te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koje je na te izbore izašao kao HSS-ovac



Potpredsjednik Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije Mario Hudić izjavio je ovog vikenda da bi predsjednik stranke Krešo Beljak trebao snositi političke posljedice zbog svoje izjave da je UDBA likvidirala premalo hrvatskih emigranata pa su onda oni doveli do izbijanja ratova početkom devedesetih. Hudić, inače i načelnik općine Koprivnički Bregi i član Glavnog odbora HSS-a, rekao je da je Beljak, nakon izjava o Marku Perkoviću Thompsonu i akciji Oluja, sada dao još jednu štetnu i opasnu izjavu.


– Takve izjave ne predstavljaju mišljenje većine članova HSS-a u Hrvatskoj i za njih predsjednik Beljak mora snositi političku odgovornost. HSS se treba vratiti vrijednostima i temeljima koje je iznosio utemeljitelj stranke Stjepan Radić, a to nisu osobni interesi i podilaženje drugim strankama već borba za dostojan život u Hrvatskoj. Stjepan Radić je zbog te borbe izgubio život u atentatu koji je u Beogradu izveo srpski ekstremist Puniša Račić, a čiji su nasljednici bili likvidatori UDBA-e, rekao je Hudić.


Ostavku na članstvo u HSS-u dao je preko vikenda i predsjednik HSS-a Gline i član Glavnog odbora stranke Dražen Pejaković koji je također osudio Beljakovu izjavu o tome da je UDBA trebala pobiti još više hrvatskih emigranata. U svojoj je izjavi medijima Pejaković pojasnio da je već prije kao član Glavnog odbora stranke govorio protiv nekih Beljakovih odluka, kao što je bila onda da će HSS izaći iz članstva Europske pučke stranke, a bio je i protiv ulaska HSS-a u takozvanu Amsterdamsku koaliciju zajedno s IDS-om, GLAS-om i još nekim strankama centra.




Ova dvojica srednje rangiranih stranačkih dužnosnika samo najnoviji primjer javnog izražavanja nezadovoljstva načinom na koji Beljak vodi stranku. Tu je lavinu tijekom prošlog tjedna pokrenuo gradonačelnik Čazme Dinko Pirak. Njegova je izjava posebno važna zbog toga jer je on gradonačelnik jednog od samo četiri grada u Hrvatskoj u kojem HSS ima gradonačelnika. Preostali su Samobor, gdje je gradonačelnik sam Beljak, te Duga Resa i Orahovica.


Otkad je Beljak na čelu stranke HSS je ostao i bez dvije funkcije župana. Zbog neslaganja s njim stranku je napustio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je na lokalne izbore 2017. izašao kao nezavisni kandidat, te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koje je na te izbore izašao kao HSS-ovac, ali je u međuvremenu i on napustio stranku. Također zbog neslaganja s Beljakom. Iz istih razloga iz HSS-a su bili istupili i nekadašnji predsjednik stranke Branko Hrg, nekadašnja europarlamentarka Marijana Petir, te nekadašnji glavni tajnik stranke i Beljakov protukandidat za poziciju prvog čovjeka HSS-a Nenad Matić.


Beljaka je ovih dana osudio još niz stranačkih dužnosnika. Jedini koji ga nisu napali su saborski zastupnici HSS-a Ana Marija Petin, Davor Vlaović i Željko Lenart.