Sud u Osijeku

Brkićevom kumu mjesec dana zatvora. Kako su policijske tajne iscurile do Curića?

Hina

Photo Davor Javorovic/PIXSELL

Photo Davor Javorovic/PIXSELL

Sudac istrage je aspolutno prihvatio svu argumentaciju Uskoka u pogledu osnovane sumnje te u pogledu opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela i odredio istražni zatvor od mjesec dana



OSIJEK Uhićenom vozaču potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Blažu Curiću, sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Curić je uhićen u srijedu u Zagrebu, a Uskok ga tereti da je osumnjičenom bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi navodno dojavio da se nalazi pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka.


Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je novinarima nakon ročišta kako je njegovom klijentu istražni zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, jer je Uskok u postupku najavio ispitivanje četiri svjedoka te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Dodao je kako je »sasvim izvjesno« da će uložiti žalbu na rješenje o određivanju pritvora Curiću, ali na upit novinara nije želio otkriti o kojim se svjedocima radi, a zbog tajnosti istrage.


»Sudac istrage je aspolutno prihvatio svu argumentaciju Uskoka u pogledu osnovane sumnje te u pogledu opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela i odredio istražni zatvor od mjesec dana«, kazao je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, koji također nije želio otkriti identtiet svjedoka, kazavši kako je »istraga nejavna«.




Curića se Tereti zbog sumnje da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. No, Varga prije uhićenja to navodno nije uspio učiniti. Kada je izvijestio o pokretanju istrage Uskok u srijedu poslijepodne nije navodio da će zatražiti i Curićevo zatvaranje, ali je to naknadno učinio zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke i dokaze ili ponoviti nedjelo.


Karamarko i Brkić optužbe odbacuju


Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarka te potpredsjednika te stranke Milijan Brkić koji takve optužbe odbaciju, a Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.Osumnjičenog Vargu, kojemu je već određen istražni zatvor od mjesec dana, tereti se da je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.

Tako ga se sumnjiči da je da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan, prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza, osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.


Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.


Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da ju Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku. U tomu ga ke spriječila dojava da se nalazi pod policijskim istraživanjem i tajnim mjerama.


Mora se istražiti kako je došlo do curenja informacija


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je, upitan za curenje podataka iz tajnih izvida, rekao kako je taj slučaj u nadležnosti Uskoka te da se o njemu vodi istraga pa on nema što reći, ali da se mora istražiti kako je do toga došlo. Na pitanje jesu li informacije mogle procuriti iz MUP-a Božinović je kazao da »u svakom slučaju nije dobro da informacije cure i tu se mora istražiti kako je do toga došlo«. Siguran je, kaže, da nadležne institucije na tome rade te kako je poznato da se i o tome u ovom proširenom dijelu istrage provode izvidi.

Upitan je li problem političko kadroviranje u policiji, odgovorio je kako može reći za svoj mandat i sve što je po zakonu u nadležnosti imenovanja ministra, da je on to radio na temelju prijedloga glavnog ravnatelja, a većina policijskih dužnosti je nešto što ravnateljstvo policije provodi neovisno o politici.


Na novinarsko pitanje koristi li se ova afera za politički obračun između Plenkovića i potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića, kako oporba proziva vladajuće, ministar je rekao da »oporba priča svoju priču«, ali da i ova afera pokazatelj da »instituicije rade svoj posao neovisno o politici«. Siguran je, ističe, da će se istražiti sve pojedinosti ovoga slučaja.


»Ukoliko postoji neka sumnja na neko djelo, to djelo je mogao učiniti pojedinac i od toga ne treba raditi spekulacije«, kaže Božinović.


Na pitanje vjeruje li Brkiću da s nema veze s najnovijom aferom Božinović je kazao da se kao ministar unutarnjih poslova ne može oslanjati na bilo kakve spekulacije.


»Vjerujem da će Uskočka istraga pokazati sve što treba kako bi se rasvjetlile činjenice. Ja nisam tu da spekuliram po bilo kojoj osnovi o ovom pitanju«, izjavio je Božinović novinarima nakon događaja posvećenog promociji sporta u policiji.